utorak 2. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ne žuriti sa setvom šećerne repe

Ne žuriti sa setvom šećerne repe

Ovogodišnja otkupna cena šećerne repe ostala je na nivou iz prethodnih godina, odnosno 2,7 dinara po kilogramu

BEOGRAD - U Srbiji je setva šećerne repe ove godine ugovorena na ukupnoj površini od 64.000 hektara, ali sa setvenim radovima koji bi trebalo da se obave do kraja ovog meseca ili u aprilu ne treba žuriti jer je zemljište još previše vlažno, izjavio je rukovodilac Odeljenja za šećernu repu pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Milorad Rajić.
- U našim uslovima rokovi setve uglavnom su u martu, nekada je to sredinom, a nekada krajem marta ili u aprilu, u zavisnosti od vremenskih uslova - naveo je Rajić i ukazao na važnost pripremanja potrebnih mašina na vreme, kako bi setva bila završena u što kraćem roku.
Kada je reč o ovogodišnjoj otkupnoj ceni šećerne repe, Rajić je rekao da je ona ostala na nivou iz prethodnih godina, odnosno 2,7 dinara po kilogramu, plus dodatna premija za visok nivo prinosa i iznadprosečnu digestiju.

- Ugovaranje površina pod šećernom repom završeno je još u januaru, što znači da vlada veliko interesovanje za proizvodnju te sirovine - istakao je Rajić.
Poljoprivrednici će ove, kao i prethodne godine, moći da računaju na dodatne stimulacije za visoke prinose "slatkog korena" po hektaru i kvalitet proizvoda.
- Šećerna repa je bila jedini poljoprivredni proizvod koji je lani plaćen prema važećim ugovorima - naveo je Rajić i dodao da su svi poljoprivrednici za proizvodnu kampanju 2009. isplaćeni do nove godine.
- Prethodne godine cene su bile na nivou od tri dinara za većinu proizvođača koji su imali digestiju veću od 16,5 procenta i prinose iznad 45 tona po hektaru-rekao je Rajić, dodajući da su takvi proizvođači "ostvarivali čisto po hektaru 1.000 evra".
Direktor sirovinskog sektora fabrike šećera "Crvenka" Milan Martić kaže da je ta šećerana za 2010. godinu prvobitno planirala ugovaranje površina od 12.000 hektara, ali da će, zbog velikog interesovanja proizvođača za šećernu repu, taj plan biti korigovan na 14.000 hektara.
- Time ćemo izaći u susret našim proizvođačima da ipak malo povećaju svoje setvene površine - naglasio je Martić i dodao da fabrika "Crvenka" u narednoj kampanji očekuje proizvodnju oko 700.000 tona korena šećerne repe sa pomenutih površina, a iz toga oko 90.000 tona šećera.
- Šećerna repa je ove godine vrlo aktraktivna za setvu, jer mi pratimo sve tokove na tržištu i želimo da sa proizvođačima napravimo takve ugovore u kojima će oni moći da planiraju svoj profit i da sa sigurnošću prave kalkulacije - naglasio je Martić, objašnjavajući da to nije slučaj sa drugim sirovinama, čije su cene vrlo promenljive.
"Cena za šećernu repu je zagarantovana i uneta u ugovor, ona je minimalno 2,7 dinara po kilogramu repe za digestiju od 16 procenata", rekao je Martić i istakao da je ta fabrika prošle godine proizvođačima dala i dodatne stimulacije, tako da je šećerna repa plaćena više od tri dinara po kilogramu.
Martić je ukazao da proizvođači i ove godine mogu da računaju na minimalnu cenu plus neka dodatna plaćanja kroz stimulacije, u zavisnosti od kvaliteta roda i prinosa.