četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Strana ulaganja šansa za razvoj

POČELO FINALE TAKMIČENJA LOKALNIH SAMOUPRAVA U PROMOCIJI INVESTICIJA "INVESTIRAJTE U SRBIJI"

Strana ulaganja šansa za razvoj

Bugarin: Činjenica da u ovom takmičenju učestvuje samo petina lokalnih samouprava u Srbiji govori da lokalne vlasti nisu prepoznale svoju ulogu u ekonomskom razvoju cele zajednice

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da nema razvoja Srbije bez ravnomernog regionalnog i lokalnog razvoja i direktnih stranih investicija.  
On je naglasio da direktne strane investicije ne povećavaju dug Srbije prema inostranstvu, a doprinose rastu proizvodnje, izvoza, zapošljavanja, životnog standarda i konkurentnosti domaće privrede, kao i razvoju novih preduzeća.

Zato su strane investicije razvojna šansa koja mora da se prepozna na lokalnom nivou, rekao je Bugarin na početku finala takmičenja lokalnih samouprava u promociji investicija "Investirajte u Srbiji".
- Činjenica da u ovom takmičenju učestvuje samo petina lokalnih samouprava u Srbiji govori da lokalne vlasti nisu prepoznale svoju ulogu u ekonomskom razvoju cele zajednice - ocenio je Bugarin.

Organizator takmičenja je Američka agencija za međunarodni razvoj, a 30 gradova i opština se nadmeću u kategorijama: promocija investicija, ekonomski podaci, promotivni materijali, sajamski nastup i partnerski poduhvat.

Više od 60 sudija čine strani stručnjaci, predstavnici Vlade Srbije, nevladinih organizacija, lokalnih kompanija, a nagrade su, vredne oko 140.000 evra, studijsko putovanje u SAD i učešće na međunarodnom investicionom sajmu i investicionom forumu u Nemačkoj.

Za prethodnih pet godina su lokalne samouprave koje sarađuju sa USAID privukle više od milijarde evra direktnih investicija i otvorile 13.200 radnih mesta.

Direktor USAID programa podsticaja ekonomskog razvoja opština Piter Epštajn je izjavio da je na prvom takmičenju 2006. godine učestvovalo 10 opština u Srbiji i da je taj broj utrostručen.
- Pomažemo jačanje ekonomije na lokalnom nivou, a ovaj program je deo širokog partnerstva vlada SAD i Srbije na promociji investicija u Srbiji - rekao je Epštajn.
Direktor Misije USAID u Beogradu Majkl Harvi je izjavio da je ta organizacija ponosna na saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji i vladom u Beogradu.

Vlada Srbije podržava naše napore da doprinesemo investicijama i ekonomskom razvoju opština širom Srbije, rekao je Harvi.