četvrtak 16. decembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbija ima parlamentarizam kakav ne postoji nigde u svetu

Srbija ima parlamentarizam kakav ne postoji nigde u svetu

NOVI SAD - Predsednik organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati izjavio je da u Srbiji ne postoji prava parlamentarna demokratija i da je na delu "posredni proporcionalni sistem, kakav ne postoji nigde".

Goati je na okruglom stolu u Novom Sadu rekao da u praksi u Srbiji, umesto parlamenta u evropskom smislu te reči, postoji skupština "privremenih partijskih delegata". Objasnio je da to znači da stranke nakon izbora po nepoznatim kriterijumima sa liste od 250 poslanika biraju onoliko poslanika koliko su dobili na izborima.

- Reč je o potpunoj arbitrarnosti, koja širom otvara vrata korupciji, pošto poslanike sa liste biraju "partijski faraoni" - rekao je Goati.

On je kazao da je ta arbitrarnost ugrađena i u Ustav Srbije, zbog čega su neophodne njegove izmene, i ocenio da Srbija u potrazi za najboljim izbornim rešenjem treba da uporedi različita evropska iskustva.

Goati je rekao da je Skupština Srbije "ogromna" i ocenio da broj poslanika mora da se smanji.

Goati je govorio na okruglom stolu "Evropska iskustva u regionalizaciji i perspektive decentralizacije Srbije", koji je organizovao novosadski Centar za regionalizam, uz podršku nemačke fondacije "Fridrih Ebert".