ponedeljak 31. oktobar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ističe rok za investitore u novu aviokompaniju

Ističe rok za investitore u novu aviokompaniju

BEOGRAD - Dodatni rok za prijavu potencijalnih investitora na tender Vlade Srbije za zajedničko ulaganje u osnivanje nove aviokompanije (NenjCo) ističe sutra. Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije je prvobitni rok za prijavu na tender produžilo za mesec dana, zbog, kako su naveli, zahteva zainteresovanih investitora.

Na tenderu koji je raspisan 1. avgusta mogu da učestvuju aviokompanije, kao i finansijski investitori koji imaju najmanje pet odsto ulaganja u vazdušnom saobraćaju. Zainteresovane kompanije ili konzorocijumi moraće da dostave dokaz i da su u 2010. godini prevezle više od 1,5 miliona putnika i da im je konsololidovani bilans bio veći od 200 miliona evra.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić je prošle sedmice pozvao aviokompanije iz Azebejdžana, Turske i Rusije da učestvuju na tenderu. Prema ranijim najavama iz Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, strateški partner za osnivanje nove aviokompanije Srbiji trebalo bi da bude izabran do kraja godine. Vrednovanje ponuda i pregovori trebalo bi da budu realizovani u novembru i decembru, nakon čega će biti izabran strateški partner.

 Do juna sledeće godine trebalo bi da se realizuju aktivnosti na uspostavljanju nove kompanije, prenosu sredstava i regulisanju obaveza Jat ervejza, kazali su u Ministasrtvu. Model osnivanja nove aviokompanije, početna veza sa Jat ervejzom, moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, ime i ostalo biće dogovoreni sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog, pristupa, navelo je Ministarstvo za infrastrukturu. U programu kosultantske kuće Dilojt, koji je Vlada Srbije prihvatila 26. jula, navedeno je da je optimalni model da se nova aviokompanija osnuje kao zavisno društvo Jat ervejza (Airnjays), uz obavezni novčani ulog od 400.000 evra.

 Posle prenosa imovine i prava, vlasnički udeo Jat ervejza u novoj aviokompaniji trebalo bi da bude prenet na Vladu Srbije, a zatim da investitor dokapitalizuje novu aviokompaniju u dogovorenom iznosu. Predviđeno je da nova aviokompanija bude operativna do kraja ove godine.

Cilj je da ona bude konkurentna na evropskom tržištu i da omogući poslovanja zavisnih i firmi povezanih sa Jat ervejzom. Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jata i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno. Na prvi tender za prodaju Jata, 2008. godine, kad je nuđeno na prodaju 51 odsto kapitala kompanije po ceni od 51 milion evra, nije stigla nijedna ponuda.