četvrtak 31. jul 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vladika „nije podoban“

Posle smene Cekića i Vasića sa čela RRA u javnosti se pojavili novi prigovori

Vladika „nije podoban“

Odluka vladike Porfirija da bude predsednik RRA je smešna (Slobodan Stupar, Bi-Bi-Si) uuuRotacija nije dovoljna, treba menjati zakon, jer RRA treba da bude regulatorno telo, a ne vlast (Nadežda Gaće,NUNS)

BEOGRAD - Smena Nenada Cekića sa mesta predsednika Saveta RRA i postavljanje vladike jegarskog Porfirija na njegovo mesto izazvali su različite reakcije u stručnoj javnosti. Jedni su jedva čekali da „vide leđa“ dojučerašnjem predsedniku i njegovom zameniku Aleksandru Vasiću, dok drugi smatraju da je rokada nije dovoljna, da vladika nije najsrećnije rešenje, odnosno da pre svega treba promeniti Zakon o radiodifuziji, pa onda i sve članove tog regulatornog tela.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće izjavila je za Glas da je smena Nenada Cekića i Aleksandar Vasića opravdana, pošto je pod njihovim rukovodstvom došlo do niza propusta u radu agencije, u koje ubraja dva izgubljena spora pred Vrhovnim sudom Srbije, kao i nezakonit oglas za nove članove Upravnog odbora u RTS.

Da polože račune
- Potrebno je napisati novi zakon o Republičkoj Radiodifuzijnoj agenciji i ne trošiti vreme na dopunjavanje starog zakona, koji omogućava da rad RRA bude zatvorenog tipa i da se članovi rotiraju - ističe Gaće. Prema njenim rečima, glavni problem je što posle sednice Saveta, RRA nije dala obrazloženje za Cekićevu i Vasićevu smenu.

- Građani i javnost treba da budu upućeni kako je Savet do sada funkcionisao, kakvi su im bili ekonomski izveštaji i da li je sve ostalo čisto posle povlačenja dosadašnjeg rukovodstva. To je osnovno pravilo kada dolazi novi predsednik umesto drugog - rekla je Gaće.
Predsednica NUNS-a napominje da je RRA, kao regulativnom telu data velika ovlašćenja.

- RRA treba da bude samo regulativno telo, a ne vlast. Oni moraju da znaju da raspolažu frekvencijama, koje su nacionalno bogatstvo - ističe Gaće. Ona smatra da na tu funkciju treba da dođe neko ko ima više iskustva iz oblasti medija, a ne vladika.

SADAŠNJI SASTAV OD FEBRUARA 2005.

Sadašnji članovi Saveta RRA tu funkciju obavljaju od sredine februara 2005. godine. Pored Cekića, Vasića i vladike Porfirija za članove Saveta su izabrani i profesor Svetozar Stojanović, Velimir Milošević (bivši direktor Udruženih radio-stanica Srbije), Slobodan Đorić (bivši funkcioner NUNS) Goran Karadžić (bivši direktor novosadske TV Apolo) i Vladimir Cvetković (tadašnji profesor na FPN). NJih osmorica su naknadno izabrali devetog člana Tomislava Trifića, dekana Univerziteta umetnosti u Prištini.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Srbije Slobodan Stupar smatra da se smenom dvojice članova Saveta ne menja mnogo u „politici agencije“.
- Odluka da vladika bude predsednik RRA deluje mi smešno. Voleo bih i ja da budem predsednik Saveta nuklearnog instituta u Vinči ili centarfor Crvene zvezde, ali ne ispunjavam uslove - rekao je Stupar. Prema njegovim rečima na tu poziciju bi trebalo dovesti priznatu ličnost sa iskustvom iz medijskog sektora. Problem je međutim, kako navodi Stupar, što se takve ličnosti klone javnih funkcija u Srbiji, i da to govori koliko je društvo bolesno.
Da li episkop treba da bude predsednik jednog nezavisnog regulativnog tela kao što je RRA, Živica Tucić, verski analitičar, kaže da to nije nedopustivo, jer takva funkcija ne traži celog čoveka, kao i da se, verovatno, radi o iznuđenom rešenju.

- Verovatno episkop Porfirije nema nameru da dugo ostane na toj funkciji i deluje u neskladu sa Sedmim kanonom četvrtog Vaseljenskog sabora u kome se jasno kaže da klirici ne mogu da se bave vojnim ili svetovnim poslovima - ističe Tucić. On se nada da će episkopa voditi jevanđelski principi, kako bi izbegao sukobe koji su nastali u tom telu (RRA) ili su iz njega proizašli.

Puna podrška RTS-a
Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić, pozdravio je, međutim, odluku Saveta RRA da na čelo tog nezavisnog tela dođu vladika Porfirije i Goran Karadžić, kao njegov zamenik. On je naveo da će novo rukovodstvo u obavljanju dužnosti imati punu podršku RTS-a i njega lično.
Slično mišljenje stiglo je i iz Udruženja novinara Srbije u kome se kaže da je reč o autonomnom pravu agencije da među sobom bira najodgovornije ljude. Što se tiče postavljanja vladike Porfirija za predsednika Saveta RRA, u UNS-u smatraju da to neće promeniti transparentnost u rada agencije, ali se nadaju da će vladika kao prvi među jednakima, imati senzibilitet za laičke probleme.

Komentari

Vladika Porfirije sigurno ima bolje kvalifikacije od mnogih drugih, izmedju ostalog , osim strucnih i one ljudske: pravicnost i covecnost, koje mnogi u Srbiji vise nemaju. Cestitam casnome Vladiki.

Krajnje je vreme da se dozovemo pameti.Vladike su se u zivotu opredelile da sluze Bogu a ne Zemaljskom svetu.Prema tome bilo bi krajnje vreme da se sve postavi na svoje mesto.Vladika u crkvu a pravi strucnjaci na prava odgovarajuca mesta.Dosta je bre ciganluka.Drzavu vode nesposobnjakovici,profiteri i karijeristi.Kod nas moze i pismonosa da bude predsednik drzave.Potrebne su radikalne promene sto pre to bolje.

Правда је задовољена једино да се Ненад Цекић хиротонише за Епископа СПЦ. Тада је рокада ОК, а ствари у Цркви и Држави ће се поставити на право место.

Ovo je, Bogu hvala, jedino danas ispravno rešđenje u medijskoj sferi u Srbiji. U ovoj su zemlji toliko zavladale verske i ne-verske SEKTE (scijentolozi i slični), da jedino Crkva i verski velikodostojanstvenici mogu da počnu sređivanje stanja u ovoj zemlji.
Ko se plaši Boga i Crkve? Isti oni koji su u ime scijentološke sekte na sred Beograda, na zgradi na Zelenom vencu 6 POSTAVILI SCIJENTOLOŠKU PRISLUŠNU OPREMU KOJOM PRATE I SLUŠAJU KOGA GOD HOĆE. Pripazite se, možda čuju i vas. POstavljam pitanje: ko je i kada dao dozvolu za postavljanje takve opreme na takvom mestu?
Vladika Porfirije imaće pune ruke posla - i to teškog! Ćestitam na izboru!

Bice promene samo ako odobri Amerika.