Glas Javnosti

GENERAL MOMIR STOJANOVIĆ: KOSOVO I METOHIJA I VITALNI NACIONALNI I DRŽAVNI INTERESI U SENCI BORBE ZA GOLU VLAST I INTERESE

Lični stav
Autor: Glas javnosti

O dramatičnom položaju Srba na Kosovu i Metohiji i ukidanju državnosti nad ovom pokrajinom ukazuju činjenice da se nakon nesrećnog događaja u Banjskoj sa KiM dodatno iselilo dvadeset hiljada Srba.

Mnogi događaji, ustupci aktuelne vlasti, procesi i pojave na samom Kosovu i Metohiji ozbiljno prete da ta naša pokrajina dobije nezavisnost i time bude istrgnuta iz suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. U uslovima smo opšte društvene podeljenosti i nejedinstvaa po pitanju odbrane i očuvanja vitalnih državnih i nacionalnih interesa, uslovima kada sve prisutniji populistički patriotizam zasenjuje završnu fazu rastakanja državnog i nacionalnog bića ovog naroda i na kraju, u  ambijentu svojevrsnog psihološko-propagndnog rata prema građanima i opšte konfuzije u društvu u režiji aktuelne vlasti sa ciljem prikrivanja posledica katastrofalne politike i otvorene izdaje.  


Uspavana intelektualna javnost Srbije, sem sporadičnih slučajeva, je interesno anestezirana. Borba za golu vlast i interese je zasenila potrebu zaštite i očuvanja vitalnih državnih i nacionalnih interesa. Ustupci po pitanju državnih i nacionalnih ineresa u čijem epicentru je Kosovo i Metohija, kao i rasprodaja nacionalnog bogatstva su u funkciji očuvanja gole vlasti po svaku cenu.


Personifikacija politike o Kosovu i Metohiji u jednom čoveku – predsedniku Republike, pokazala se pogubnom. Njegovo skorije priznanje da ga je svih ovih godina u pregovorima o KiM međunarodna zajednica lagala i obmanjivala, zvuči alarmantno i otvara pitanje njegove istorijske, političke i krivične odgovornosti zbog nepoštovanja Ustava i izdaje.

Marginalizovanje Rezolucije 1244 od strane ključnih faktora međunarodne zajednice kao jedinog važećeg međunarodnog dokumenta koji garantuje naš suverenitet na teritoriji KiM od strane ključnih faktora međunarodne zajednice i otvorena podrška Aljbinu Kurtiju u merama i postupcima koji vode zaokruživanju državnosti kosova i Metohije, otvaraju pitanje svrsishodnosti daljih pregovora i proglašenja okupacije Kosova i Metohije, na šta je svojevremeno ukazivao i blagopočivši patrijarh Pavle.

Foto: Glas javnosti

Pored najavljene agende za okrugli sto, u čijem su središtu briselski pregovori i sporazumi i Francusko-nemački predlog i Ohridski sporazum, za diskusiju predlažem i izjašnjavanje o predlozima:

  1. Da u skladu sa članom 182, stav 2 Ustava Republike Srbije, Vlada predloži, a Skupština usvoji donošenje Zakona o Kosovu i Metohiji kojim se utvrđuje suštinska autonomija te pokrajine, na šta smo bili obavezni odavno;
  2. Da Vlada predloži i Skupština usvoji odluku kojom se poništava Odluka Skupštine SFRJ iz 1959. godine po kojoj se deo teritorije sadašnjeg severa Kosova i Metohije pripaja pokrajini, radi dobijanja sredstava iz Fonda za razvoj nerazvijenih teritorija;
  3. Da se pri Vladi Republike Srbije organizuje nacionalni Savet za Kosovo i Metohiju kao savetodavni organ sačinjen od kredibilnih predstavnika srpskog naroda sa KiM, istaknutih naučnih radnika, iskusnih diplomata i prestavnika dijaspore.


O dramatičnom položaju Srba na Kosovu i Metohiji i ukidanju državnosti nad ovom pokrajinom ukazuju činjenice da se nakon nesrećnog događaja u Banjskoj sa KiM dodatno iselilo dvadeset hiljada Srba, kao i ozbiljne najave o premeštanju Univerziteta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u Kruševac, gde već postoje dva fakulteta pomenutog Univerziteta.

General Momir Stojanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije - iz uvodnog obraćanja na okruglom stolu u organizaciji SNV KiM pod nazivom: Kosovo i Metohija – između okupacije i (vele)izdaje (od političke do krivične odgovornosti)

(Mišljenja i stavovi u kategoriji „LIČNI STAV“ nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR