utorak 29. decembar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Staviti muzej pod zaštitu UNESKO

JUGOSLOVENSKA KINOTEKA ZADOVOLJNA POSTIGNUTIM U GODINI PROSLAVE ŠEST DECENIJA POSTOJANJA

Staviti muzej pod zaštitu UNESKO

BEOGRAD - Jugoslovenska kinoteka zatražiće da se zgrada njenog muzeja u Kosovskoj ulici stavi pod zaštitu UNESKO kao spomenik kulture, rekao je direktor ove ustanove Radoslav Zelenović.
- Imamo ideju da se prostor Muzeja stavi pod zaštitu UNESKO kao spomenik kulture. Ne zavisi od nas, ali ćemo raditi na tome - rekao je Zelenović.

Zelenović je ukazao da je Kinoteka, u godini proslave šest decenija postojanja, ušla u svoju novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, rekonstruisala i renovirala Arhiv Kinoteke, a sa ustanovljavanjem Centra za digitalizaciju krenula je „u pravu zaštitu domaćeg filma“.

Direktor Arhiva kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je završena kompletna rekonstrukcija 20 filmova snimljenih između 1945. i 1970. godine, a koji su imali problematične kopije. Među tim ostvarenjima su „Put oko sveta“, „Silom otac“, „LJubav i moda“, „Ostrva“, „Besmrtna mladost“ i „Doktor“.

Za rekonstrukciju domaćih filmova, Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo 160.000 evra i posao je obavljen u filmskoj laboratoriji u Budimpešti, pošto takve nema u Centru za digitalnu restauraciju.

Zelenović je dodao da Kinoteka planira da srpsku filmsku baštinu predstavi i distribuira po svetu, jer sada to može da se uradi na adekvatan način.
Kinoteka je, kako je rečeno, dobila na čuvanje oko 7.000 kopija raznih filmova iz arhiva novosadske „Neoplante“ i Muzeja Josipa Broza Tita.

Kinoteka je, prema rečima Saše Erdeljanovića, postala i korisnik legata Miomira Denića, Soje Jovanović, Vlastimira Gavrika i Pavla Vuisića.