ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Sve više mladih boluje od hipertenzije

Sve više mladih boluje od hipertenzije

BEOGRAD - Problem sa povišenim krvnim pritiskom ima oko 46, 8 odsto populacije u Srbiji, a osim starijih osoba za koje se smatra da najčešće imaju takvih zdravstvenih problema, sve više mladih osoba zbog nezdravog načina života ima hipertenziju, izjavila je načelnik Centra za hipertenziju Kliničkog centra Srbije dr Vesna Stojanov.

Stojanov je Tanjugu kazala da su najvećim delom, faktori za nastanak te bolesti gojaznost, pušenje, povećan unos alkohola, slane hrane, fizička neaktivnost, povišen holesterol i trigliceridi, stres...

- Povišen krvni pritisak predstavlja rizik za infarkt miokarda, promene na perifernim krvnim sudovima, šlog i može dovesti do oboljenja bubrega - kazala je dr Stojanov dodajući da se ranije hipertenzija vezivala za stariju populaciju, a da sada veliki problem sa time ima i mlađe stanovništvo.

Prema njenim rečima, veliki uticaj na pojavu visokog pritiska kod njih ima nezdrav način života, odnosno konzumiranje slane hrane, energetskih i gaziranih napitaka, odlazak u teretanu bez lekarske kontrole, stres, nedovoljno spavanje...

Ona je, međutim, navela da se visok krvni pritisak može "držati pod kontrolom“ redukcijom telesne težine, šetnjom i laganom fiizičkom aktivnošcu, smanjenjem unosa gaziranih pića i slanih namirnica, konzumiranjem kuvane hrane i slično.

Dr Stojanov je rekla da se normalnim krvnim pritiskom smatraju vrednosti između 110 i 120 milimetara živinog stuba za gornji i 60 do 80 za donji, a da se hipertenzijom naziva izmereni krvni pritisak čije su vrednosti 140 sa 90, pa naviše.

Ona je kazala da se hipertenzija često naziva "tihim ubicom“ jer se nekad javlja bez određenih simptoma pa je zato važno jednom ili dva puta godišnje kontrolisati krvni pritisak.