ponedeljak 29. novembar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Počeo Božićni post, traje 40 dana

Počeo Božićni post, traje 40 dana

BEOGRAD - Božićni post kojim se pravoslavni hrišćani pripremaju za obeležavanje praznika rođenja Isusa Hrista, počeo je danas za crkve koje svoje bogoslužbeno vreme računaju prema Julijanskom kalendaru. Božićni post za sve hrišćane traje do 25. decemba kada se slavi praznik Rođenja.

Četrdesetodnevni božični post, koji po značenu i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, koji je uvod u najveći hrišćanski praznik Hristovog Vaskresenja, počeo je za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. Ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su zbog veće tačnosti prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu su od pre 13 dana.

Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i "njegovi učenici postiti".

Prema hrišćanskom učenju, utemeljiteljem posta "smatra se sam Isus Hristos, koji je uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga ukrepio sebe dugotrajnim postom". Ustanovljenje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova, datira se u prve vekove rišćanstva i pominju se u delima svetih otaca od IV i V veka.

Prvobitno je trajao sedam dana, a odluka i naredba hrišćanima da pred praznik Roždestva poste 40 dana izrečena je na saboru 1166. godine. Trajanje Božićnog posta objašnjava se i četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je rođen Bogomladenac Isus.

Zato se kaže da je post zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace, koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja, jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Pravoslavni hrišćani se slobodnom voljom odlučuju na ovaj podvig čija je svrha očišćenje duše i tela koje se postiže ne samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela. Postom se potvrđuje snaga volje onih koji kao hrišćani žele da svojim razumom vladaju u svim iskušenjima, pa se kaže da je post - podvig celokupne ličnosti i etički stav.

U pravoslavnoj veri postoje četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja. Petrovski i Gospojinski post tranu dve nedelje pred praznovanje Petrovdana i Velike Gospojine. Pravilo je takođe da i slavske trpeze u srpskim domovima u vreme Božićnog posta budu posne.