nedelja 29. april 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Okončan protest traktorista, deblokirani putevi

Okončan protest traktorista, deblokirani putevi

BEOGRAD - Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu, čime je okončan četvorodnevni protest paora i deblokirani svi putni pravci u Vojvodini i delu centralne Srbije.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je juče da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Ministar je novinarima kazao da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije.

"Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija da se postigne refrentan prinos, zavisno od okruga", rekao je Petrović i najavio da će uskoro biti utvrđena visina referetnog prinosa za sve kulture i delove zemlje.

On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Petrović je naveo da je ukupan iznos za subvencionisanje biljne proizvodnje u 2012. godini ostao isti - 22 milijarde dinara.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima i da se može očekivati deblokada i normalizacija saobraćaja u narednih sat vremena.

On je precizirao da se prvi zahtev tiče subvencija, dodajući da je iznos od 12.500 dinara zadovoljavajuće rešenje, iako je prvobitno traženo 14.000 dinara po hektaru.

Drugi je da se produži rok za preuzimanje regresiranog goriva, treći je donošenje Strategije ruralnog razvoja i podsticanje investicija u agraru, a poslednji se odnosi na promenu sistema poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Ministarstvo je, naime, omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Na pitanje novinara zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, Ivković je kazao da je "ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika", dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

Deo poljoprivrednika u Vojvodini i centralnom delu Srbije počeo je 25. aprila u deset sati ranije najavljenu blokadu važnijih saobraćajnica jer nisu prihvaćeni njihovi zahtevi, među kojima je osnovni bio da subvencije u agraru budu isplaćivane po hektaru, a ne po novom sistemu subvencionisanja po površini.

Blokade saobraćajnica pravile su velike probleme ostalim građanima, jer su im otežavale obavljanje svakodnevnih poslova, a posledice su trpeli i prevoznici, koji su najavili da će tražiti svoja prava i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

Prvog dana protesta zemljoradnike je primila i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, i pozvala ih da prekinu blokadu i poručila im da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

Poljoprivrednici su se prethodnih dana sastajali i sa resornim ministom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, sa kojim su juče postigli i konačan dogovor.

Komentari

Pa kako. Moraju ti poljoprivrednici na Prvomajski uranak...

Ministarstvo poljoprivrede je opet uspelo da uvede red u sistem subvencija. Mada ovi protesti nisu bili ni potrebni.

Poljoprivrednici su bili zadovoljni i sa subvencijama po prinosu.

Sad nek se strogo iskontroliše ko uzgaja žitarice a ko ništa ne radi. Nebi bilo pošteno da se uzima subvencija za praznu njivu.