četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prvog maja biće "neviđeni" protesti

PREDSEDNIK UDRUŽENIH SINDIKATA SRBIJE "SLOGA" NAJAVIO

Prvog maja biće "neviđeni" protesti

Prvi maj, protest

BEOGRAD - Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović najavio je juče da će na Međunarodni praznik rada, 1. maja, biti organizovana protestna šetnja radnika i građana "uz performans koji do sad nije viđen u Srbiji".

- Želimo da po prvi put uspostavimo tradiciju Prvog maja kao praznika kojim radnici i građani izražavaju nezadovoljstvo tražeći svoja radnička prava - rekao je Veselinović i dodao da će protestom "biti ismejana privatizacija srpskih preduzeća".

Pod sloganom "Vratite dostojanstvo građanima i radnicima Srbije" kolona nezadovoljnih radnika će krenuti od beogradske Terazijske česme ka Predsedništvu, gde će učesnici skupa predati svoje zahteve predsedniku Republike, dodao je on. 

 Predstavnici Policijskog sindikata Srbije i Novog sindikata zdravstva Srbije najavili su da će u subotu organizovati prvomajski protest na Trgu Dimitrija Tucovića sa početkom u 12 sati.

- Pozivam sve građane, većinsku Srbiju koja je siromašna, pripadnike drugih sindikata i zaposlene da nam se pridruže u protestu koji će obuhvatiti i šetnju od Slavije do spomenika pobedniku na Kalemegdanu - rekao je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić na konferenciji za novinare.

On je ukazao da će ti sindikati organizovati protest 1. maja, jer ''taj praznik ne treba proslavljati veselo, već sećajući se na ljudske žrtve koje su pale u Čikagu maja 1886. godine''.

Mrkić je napomenuo da je prema podacima Ministarstva rada bez posla prošle godine ostalo 142.000 građana, da je prosečna zarada od 2008. godine opala za 105 evra i da ima radnika koji rade po 16 sati dnevno, bez ijednog slobodnog dana.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović podsetio je da taj sindikat treći put izlazi na prvomajske proteste, jer kako je kazao ''policija mora da bude sa svojim narodom''.

Kod spomenika Dimitriju Tucoviću, osnivaču radničkog pokreta, biće položeni venci, a potom će šetnja biti nastavljena Beogradskom ulicom do Bulevara kralja Aleksandra.

- Ulica kralja Milana će tog dana biti ulica mira i tišine, jer će kroz nju proći u potpunoj tišini - naglasio je Veselinović i dodao da će protestna šetnja biti simbolično završena ispred Agencije za privatizaciju, gde će biti izveden performans.

Na konferenciji je, takođe, najavljeno da će zahteve i inicijative sindikata i ostalih učesnika protesta 1. maja predati, ispred skupštine i vlade, predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović i poslanicima, premijeru Mirku Cvetkoviću i njegovom zameniku Ivici Dačiću.

- Očekujemo više hiljada učesnika, kao i dolazak kolega iz privatizovanih preduzeća "Kopaonik" i iz Vršca, ali i preduzeća koja su uspešno privatizovana kako bi podržali simboliku Prvog maja - zaključio je predsednik udruženih sindikata "Sloga".

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zajedno sa Granskim sindikatima, sindikatima "Generaleksporta", studentima i radnicima loše privatizovanih preduzeća "Beko", "Kluz", "IKL" "Robne kuće Beograd" i drugih, zahtevaju hitno donošenje zakona o sindikatima kao i izmenu i dopunu Zakona o radu u delu koji se odnosi na sindikate, navedeno je u saopštenju koje je podeljeno novinarima.

U saopštenju se dodaje da će učesnici skupa zatražiti od nadležnih i pokretanje inicijative za spas metalsko-industrijskog kompleksa kao stožera privrede i ponovno aktiviranje Suda udruženog rada.