četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ljajić: Smanjiti broj povreda na radu

U SRBIJI OBELEŽEN DAN BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU

Ljajić: Smanjiti broj povreda na radu

NOVI PAZAR - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je juče u Novom Pazaru da je ljudski život najvredniji i da "nema tih mera" koje njegovo ministarstvo neće preduzeti da smanji broj smrtnih i opštih povreda na radu.

Ljajić je povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu rekao da su u prva četiri meseca 2010. godine četiri radnika poginula na radu, a da je u 2009. godini bio 31 takav slučaj.

Svake godine 40  radnika strada 

U Srbiji svake godine na radnom mestu nastrada oko 40 zaposlenih, dok se teško povredi oko 1.000 radnika, podaci su uz koje Srbija obeležava današnji nacionalni i međunarodni Dan bezbednosti i zdravlja na radu.
Prema podacima Međunarodne organizacije rada (MOR), godišnje u svetu od povreda na radu nastrada 2,3 miliona zaposlenih, dok se povredi oko 337 miliona radnika. Statistika pokazuje i da se zbog posledica povreda na radu godišnje izgubi četiri odsto svetskog bruto društvenog proizvoda, što je više od svih stimulativnih mera za ublažavanje svetske ekonomske krize, naveo je predstavnik MOR-a Jovan Protić na skupu održanom u Privrednoj komori Srbije. Na skupu povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu učestvuju predstavnici vlade, poslodavaca i sindikata.  Podaci pokazuju da se broj povreda na radu smanjio 2009. u odnosu na prethodne godine. Mislim da to nije posledica mera za unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu, već smanjenja proizvodne aktivnosti i ekonomske krize - rekao je državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Zoran Martinović.

- To je manji broj u odnosu na 2008. godinu, ali još imamo oko hiljadu teških povreda, od kojih je 65 odsto u oblasti građevinarstva. Mi povećavamo broj inspekcijskih nadzora, juče je počela velika akcija i izvršen je nadzor na 100 gradilišta širom Srbije, od kojih je 21 gradilište zatvoreno, a uručeno je 16 prekršajnih prijava najvećim delom protiv poslodavaca - rekao je ministar.

Ljajić je dodao da smanjeni broj povreda u 2009. godini nije posledica povećane zaštite i bezbednosti na radu, već smanjene privredne aktivnosti u građevinarstvu.

- Ministarstvo će povećati broj inspekcijskih nadzora, oštro ćemo primenjivati Zakon po kom se kazne protiv poslodavaca kreću do milion dinara - rekao je on.

Međunarodna organizacija rada 2003. godine ustanovila je 28. april kao Dan bezbednosti i zdravlja na radu, a ove godine Srbija prvi put taj datum obeležava i kao svoj nacionalni dan.