četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > EU čisti srpske korupcionaše

STRUČNJACI SAVETA EVROPE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PROCENJUJU FINANSIRANJE POLITIČARA

EU čisti srpske korupcionaše

U prva dva dana delegacija ocenjivala kako se tretira korupcija u krivičnom zakonodavstvu, a juče prešla na ekonomske oslonce stranke. Od 23 partije, samo je 14 dostavilo završni račun za prošlu godinu, a i ti izveštaji su bili nepotpuni

BEOGRAD - Stručnjaci tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Greko počeli su juče, trećeg dana boravka u Beogradu, evaluaciju stanja u oblasti finansiranja političkih partija u Srbiji.

U Agenciji za borbu protiv korupcije je rečeno da su stručnjaci Greka stigli u četvorodnevnu posetu Srbiji 26. aprila, i da su u prva dva dana obavili evaluaciju koja se odnosi na tretiranje korupcije u krivičnom zakonodavstvu.

Tokom boravka u Srbiji, stručnjaci Greka će se sastati s predstavnicima nadležnih državnih institucija, političkih partija, medija i nevladinih organizacija. Konačni izveštaj i preporuke Greka o tome šta treba promeniti u sistemu finansiranja stranaka biće predstavljen u septembru na plenarnom zasedanju Saveta Evrope u Strazburu. To je druga evaluacija stanja u Srbiji u antikorupcijskim oblastima.

Prethodna je obavljena u septembru 2005. godine, izveštaj sa preporukama za Srbiju usvojen je u junu naredne godine, a krajem 2009. godine poslat je završni izveštaj o ispunjavanju svih preporuka Greka u dodatnom roku koji je Srbija dobila.

Srpske stranke, međutim, nisu bile revnosne, te je završni finansijski izveštaj za 2009. dostavilo 14 od ukupno 23. Još je porazniji podatak da je većina dostavljenih izveštaja nepotpuna. Završne godišnje izveštaje o finansiranju dostavile su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Socijalistička partija Srbije, Partija za demokratsko delovanje, Srpska radikalna stranka, Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka i Demohrišćanska stranka Srbije.

Izveštaje su dostavile i Liberalno-demokratska partija, Srpska napredna stranka, Jedinstvena Srbija, Demokratska stranka Srbije, G17 plus, Demokratska stranka i Nova Srbija.

Među parlamentarnim strankama koje nisu dostavile izveštaj su PUPS, Srpski pokret obnove, Savez vojvođanskih Mađara, Zajedno za Šumadiju, Demokratska levica Roma, Pokret veterana Srbije, Socijalno liberalna partija Sandžaka, Socijaldemokratska unija i Sandžačka demokratska partija.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, i većina stranaka koje su dostavile izveštaje priložile su nepotpunu dokumentaciju. Najčešći nedostaci odnose se na nedostavljanje mišljenja ovlašćenog revizora ili izveštaja o prilozima koji prelaze iznos od 6.000 dinara.

Zakon o finansiranju stranaka ne propisuje rok u kojem su partije dužne da podnesu godišnji finansijski izveštaj, ali je Odbor Skupštine Srbije, koji je pre osnivanja Agencije imao nadležnost za tu oblast, pre nekoliko godina propisao neformalni rok - 15. april. Za kršenje tog roka, pošto nije propisan zakonom, do sada nisu podnošene prekršajne prijave.

Svoju zakonsku obavezu ispunilo je i osam vanparlamentarnih stranaka, među kojima su Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Pokret snaga Srbije. Stranke nisu ispunile zakonske obaveze ni pri dostavljanju podataka o prikupljanju i trošenju novca za finansiranje kampanja za vanredne lokalne izbore održane ove godine.

Zakon ograničava iznos novca koji se može prikupiti i potrošiti u kampanji, i zavisi od budžeta opštine ili grada, ali zbog apsurdnosti jedne odredbe, i od ostvarenog rezultata. Svi učesnici izbora dele 0,01 odsto neto budžeta, a 0,04 odsto dele one koje osvoje mandate, u zavisnosti od izbornog rezultata. Stranke mogu da prikupe novac iz donacija a iznos je ograničen na 0,01 odsto lokalnog budžeta, što je za tri opštine u kojima su održani izbori posle Nove godine " Negotin, Odžake i Aranđelovac, 20.000 do 30.000 dinara. Rok za podnošenje izveštaja za Aranđelovac je 5. maj, odnosno 10 dana od dana održavanja izbora.

 

Ključne reči:

Komentari

One koje treba @;istiti@ oni su se na vremne sklonili. Ovo je samo farsa.