petak 29. januar 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Ne zazirati od Evrope

PATRIJARH IRINEJ U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI IZNEO STAVOVE O EVROINTEGRACIJAMA, KOSOVU, ULASKU U NATO...

Ne zazirati od Evrope

Država i crkva su jedan organizam i jedni drugima treba da pomažu. Država je najpozvanija da rešava problem proglašenja nezavisnosti Kosova i pomoći srpskom narodu, ali i crkva u tome treba da joj pomaže

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva će podržati evropske integracije Srbije ako to ne bude na štetu ni na uštrb njenog kulturnog i istorijskog identiteta, rekao je juče patrijarh srpski Irinej u svom prvom zvaničnom obraćanju javnosti posle stupanja na tron SPC.

- Sa nadom da će Evropa poštovati naš identitet, kulturu, pravoslavnu veru, da će je uvažavati, nema potrebe da zaziremo od Evropske zajednice - rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Srpskoj patrijaršiji.
Najavljujući da će se uskoro sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, patrijarh je istakao da su "država i crkva jedan organizam i da jedni drugima treba da pomažu" i procenio da je sadašnji kurs države dobar i da će biti koristan i za crkvu i za državu.

Prema rečima srpskog patrijarha, država je najpozvanija da rešava problem proglašenja nezavisnosti Kosova i pomoći srpskom narodu na toj teritoriji, ali i crkva u tome treba da joj pomaže.
- Pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova je još u procesu i potrebno je da se nađu odgovarajuća rešenja za sve narode koje tamo žive. Čitava ta zemlja je natopljena srpskom krvlju i po svemu ona pripada nama, a neće nam smetati da delimo sudbinu sa narodima koji su tu živeli - rekao je patrijarh Irinej i dodao da to rešenje treba da omogući opstanak Srbima na Kosovu.

Na pitanje da li treba raspisati referendum o pristupanju Srbije NATO, Irinej je rekao da bi o tome "svakako trebalo pitati narod".
- To nije samo stvar crkve, već i jednog naroda, i ako bude dogovora i saglasnosti, bilo bi poželjno i neophodno da se i narod pita - rekao je on.

Poglavar SPC je rekao da crkva želi dobre odnose Srbije sa susedima i da će zadržati tolerantan stav prema Islamskoj zajednici i malim verskim zajednicama.
O eventualnom dolasku pape Benedikta na proslavu jubileja Milanskog edikta 2013. godine, tvrdi patrijarh Irinej, još nije bilo konkretnih razgovora.
SPC će, kako je rekao, nastojati i dalje da reši problem sa Makedonskom pravoslavnom crkvom, a istakavši da su odnosi sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom "kritičniji", ocenio je da je utešno što ta crkva nema podršku naroda.
Patrijarh Irinej je juče rekao i da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju".
- To je njihova vera i što bismo se mi tu mešali i davali svoje mišljenje. Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti - naveo je on.