sreda 28. decembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka

Procenat izlečenja dece je veći nego kod odraslih - njih 60 odsto ima sreće da se izleči, a najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći - oko 70 odsto

BEOGRAD - U Srbiji skoro svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno od njih umre od te bolesti, dok se 60 odsto obolele dece uspešno izleči, saopštilo je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje organizuje akciju podele paketića mališanima koji se leče na svih pet hemato-onkoloških odeljenja u Srbiji.

Udruženje, koje je već podelilo nekoliko stotina paketića deci na svih pet hemato-onkoloških odeljenja u Srbiji, pripremilo je novogodišnje artikle sa motivima koje su crtala deca obolela od raka u bolnicama - čestitke, kalendare, novogodišnje ukrase, medenjake i liciderska srca.

Ti artikli se mogu kupiti na prodajnim NURDOR štandovima u tržnom centru "Delta Siti" u Beogradu i "Merkator" tržnim centrima u Novom Sadu i Nišu, a štandovi su otvoreni petkom, subotom i nedeljom od 10 do 22 časa do kraja godine.

Procenat izlečenja dece je veći nego kod odraslih - njih 60 odsto ima sreće da se izleči, navodi se u saopštenju i dodaje da se u Srbiji od raka godišnje leči oko 500 dece od čega u Beogradu u tri zdravstvene ustanove - Institutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici i Institutu za onkologiju.

Deca bolesna od raka leče se i u okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu, a najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći - oko 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja.

U NURDOR-u ističu da veliki broj mladih želi da pomogne deci oboleloj od raka kroz volonterski rad, organizovanjem akcija u cilju prikupljanje novčanih sredstava i podizanja svesti o problematici raka kod dece vršnjaka i celokupnog javnog mnjenja.

Na Hemato-onkološkom odeljenju Univerzitetske dečje klinike, organizovana je i novogodišnja predstava "Novogodišnja ljubavna bajka".