petak 28. avgust 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Od 1.000 evra samo 2.500 dinara

VLADA DONELA ODLUKU O PRENOSU BESPLATNIH AKCIJA NAFTNE INDUSTRIJE SRBIJE

Od 1.000 evra samo 2.500 dinara

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je juče odluku o prenosu besplatnih akcija Naftne industrije Srbije (NIS) građanima, sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije, izjavio je državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić.
On je kazao da ta odluka predstavlja prvi korak u ispunjenju obećanja i zakonske obaveze kojom je predviđeno da besplatne akcije dobiju svi građani Srbije koji ih nisu dobili ranije, od početka privatizacije i tranzicije. Prema odluci Vlade Srbije, građani će dobiti po pet akcija NIS, čija je nominalna vrednost po 500 dinara.

Izmena zakona

U toku je izrada izmena i dopuna Zakona o besplatnim akcijama, kazao je Ćirić i dodao da se očekuje da će to biti usvojeno najkasnije do kraja godine.
- To će omogućiti da u prvoj polovini 2010. godine građani i zaposleni i bivši zaposleni u preostalih pet preduzeća i pre formalne privatizacije dobiju besplatne akcije - istakao je on.
Ćirić je podsetio da je reč o akcijama Elektroprivrede Srbije, Telekoma, beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, „Jat ervejza“ i farmaceutske kompanije „Galenika“.


Pravo na akcija NIS ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892.
- U ovom slučaju građani će dobiti akcije NIS, a kasnije i akcije drugih preduzeća koja su među najvrednijima u srpskoj ekonomiji. Prema tome, te akcije će imati najveću vrednost - kazao je Ćirić.
Kako je naveo, do kraja septembra bi državni organi, Agencija za privatizaciju, Centralni registar za hartije od vrednosti i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im biti prenete akcije.
Nakon toga, precizirao je, upravni organi i Skupština akcionara NIS trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i formalno omogućilo građanima da trguju akcijama ili da ih zadrže.
Građani će najkasnije do kraja godine imati mogućnost da prodaju akcije - kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.    

Komentari

Dinkicu, oces da kupis moje akcije?
Evo ti ih za 1000e.
( rekao si da toliko vrede )
:))

Ja moje dajem upola cene, za svega 500 evra :))