petak 28. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Jeger: Teške 2010. i 2011. godina za građane Srbije

Jeger: Teške 2010. i 2011. godina za građane Srbije

BEOGRAD - Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger upozorio je da, ukoliko Srbija želi uspešan završetak četvrte revizije stend-baj aranžmana, mora do juna da uputi u skupštinsku proceduru Predlog zakona o penzionom sistemu i da smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji.

 - Ukoliko Srbija to ne ispuni, Bord izvršnih direktora Fonda neće doneti pozitivnu odluku o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana. U tom slučaju, bile sporne ne samo četvrta već i peta revizija tog sporazuma - istakao je Jeger.

On je podsetio je isti slučaj bio i prošle godine i da je  Vlada Srbije preuzela obavezu da do septembra u skupštinsku proceduru uputi predlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti kako bi se trajno rešio problem visoke javne potrošnje.

Jeger  je upozorio da će 2010. i 2011. biti teške za građane Srbije zbog usporenog rasta i oporavka privrede. On je upozorio da Srbija mora da smanji javnu potrošnju i pojača fiskalnu disciplinu da bi taj usporeni rast lakše podnela.

- Dva su razloga revidiranja BDP sa dva na 1,5 odsto u ovoj i sa četiri na tri odsto u idućoj godini - niži obim izvoza i smanjen priliv investicija - rekao je Jeger.

Jeger je ocenio da je "plivajući" kurs pomogao Srbiji da lakše izdrži negativne efekte svetske krize i da je podstakao izvoz iz zemlje "mada svi u Srbiji nisu bili zadovoljni padom nacionalne valute".
Tanjug