petak 28. maj 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Crkve i verske zajednice podržavaju zaveštanje organa

Crkve i verske zajednice podržavaju zaveštanje organa

BEOGRAD - Crkve i verske zajednice u Srbiji podržale su zaveštanje organa radi očuvanja ljudskih života, ocenivši da je to izraz najveće ljubavi i brige prema bližnjem.

Na okruglom stolu "Uloga crkava i verskih zajednica u nacionalnom programu za transplantaciju", kome su prisustvovali predstavnici crkava i verskih zajednica, stručnjaci za transplantaciju i predstavnici pacijenata, potpisana je zajednička izjava u kojoj se navodi da judaizam, hrišćanstvo i islam smatraju da je religijska obaveza lečiti obolelog i produžiti mu život.

U zajedničkoj izjavi izražena je podrška stvaranju nacionalnog programa zaveštanja organa isključivo u svrhu očuvanja ljudskih života, a ne za potrebe medicinskih eksperimenata ili nastavne svrhe studenata medicine.
- Biblijski, talmudski i kuranski stihovi nas obavezuju na intervenciju u situacijama u kojima treba spasiti život:"Nemoj stajati na strani dok se proliva krv tvog bližnjeg", "Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog", "I neka tvoj brat živi s tobom", "Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasao čitav svet'" - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali rabin Isak Asijel, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji Eldin Ašćerić, episkop jegarski Porfirije i predstavnik Katoličke crkve Vladislav Varga.

Predstavnici crkava i verskih zajednica naveli su da je zaveštanje organa ne samo dozvoljeno, nego i poželjno, dodajući da donacija organa mora biti dobrovoljna i ne sme biti predmet trgovine.