subota 28. april 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nastavljena traktor blokada

Ratari ne odustaju

Nastavljena traktor blokada

Poljoprivrednici su ogorčeni, jer se osećaju izigranima, pošto im je u četvrtak obećano jedno, a dan kasnije su u ministarstvu čuli drugu priču

NOVI SAD - Poljoprivrednici, nezadovoljni načinom subvencionisanja u agraru, nastavili su da traktorima blokiraju saobraćaj na pojedinim važnijim putevima u Vojvodini, jer nije poštovan ranije postignut načelni dogovor o uslovima prekida protesta, izjavio je član Organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković.

Ističući da su čitavog proteklog dana čekali da u pisanoj formi dobiju ono što su se s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovorili posle više od sedam časova dugih pregovora prethodne noći, Ivković je naglasio da su nezadovoljni poljoprivrednici sada "ogorčeni, jer se osećaju izigranim", pošto im je u četvrtak obećano jedno, a dan kasnije su "u ministarstvu čuli drugu priču, da odjednom ne važi sve što je bilo dogovoreno".

On je rekao da je sada sve na početku, odnosno da poljoprivrednici nastavljaju taj vid protesta do ispunjenja svojih zahteva i dodao da su od petka uveče blokirani putevi između Zrenjanina i Pančeva, pravac ka graničnom prelazu ka Hrvatskoj kod Neština, kao i granični prelaz kod Kelebije prema Mađarskoj.

Razgovori delegacije dela nezadovoljnih paora i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine završeni su sinoć bez dogovora, iako je prethodne noći saopšteno da je postignuta načelana saglasnost o načinu isplate subvencija u agraru tokom ove godine.

Sastanak u Vladi Srbije trajao je oko tri sata, a kako je novinarima rekao pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, dogovor nije postignut "zato što zahtev zemljoradnika prevazilazi novac kojim ministarstvo ima u budžetu".

Milovanović je napomenuo da je to jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora, da bude promenjen sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Prema rečima Milovanovića, Ministarstvo je omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.

Na pitanje novinara šta je bio kamen spoticanja u postizanju ranije najavljenog dogovora o subvencijama, Milovanović je odgovorio da su poljoprivrednici na subvenciju od 12.000 dinara po hektaru tražili povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine.

Kako je objasnio Milovanović, u budžetu ima novca "samo za povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva i ništa više od toga".

Pomoćnik ministra trgovine i poljoprivrede je na kraju obraćanja novinarima ponovio spremnost čelnika ministarstva da produže razgovore sa nezadovoljnim zemljoradnicima, ali povodom zahteva koji su u okviru raspoloživog budžeta i na liniji nacionalne agrarne politike, koja podrazumeva povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvdnje i proširenje broja korisnika državnih subvencija.