sreda 28. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vanredno stanje u delu Pomoravlja

VIŠE OPŠTINA ZATRAŽILO HITNU FINANSIJSKU POMOĆ VLADE SRBIJE ZA SANACIJU ŠTETE OD POPLAVE

Vanredno stanje u delu Pomoravlja

 

BEOGRAD - Mere odbrane od spoljnih voda ukinute su na reci Jablanici u slivu Južne Morave, dok je na neuređenim deonicama Južne Morave i pritokama lokalna samouprava proglasila vanredno stanje, saopšteno je juče iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode".

Kako se navodi u saopštenju, na Velikoj, Južnoj i Zapadnoj Moravi vodostaji su u stagnaciji i blagom opadanju. Poplave su posledica padavina i neizgrađenih zaštitnih nasipa za koje JVP ''Srbijavode'' ima spremnu tehničku dokumentaciju, a realizaciju onemogućavaju nerešeni imovinski odnosi i nedovoljna sredstva u Programu poslovanja, koja se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije. U završnoj fazi su pripreme za prijavu Projekta zaštite Zaječara za finansiranje iz kreditnog aranžmana Svetske banke, a najvažniji preduslov je rešenje imovinsko-pravnih odnosa, za koje će biti potrebna velika sredstva, što je obaveza tog grada. U toku su sanacije svih manjih oštećenja u Svrljigu, Knjaževcu, Zaječaru, Boljevcu i Negotinu, izazvanih ranijom poplavom.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkoj direkciji za vode-Beograd upućen je zahtev za obezbeđenje dopunskih sredstava za hitne intervencije za oštećenja sa prethodne odbrane od poplava.

Prva pomoć Vlade Srbije za poplavljena naselje u opštini Prokuplje od tri miliona dinara biće upotrebljena za obnovu romskog naselja Dunek, gde je 60 ljudi ostalo bez kuća, rekao je juče predsednik opštine Milan Arsović i dodao da je ukupna šteta na stambenim objektima procenjena na 5,25 miliona dinara. Za sanaciju infrastrukture biće potrebno 23 miliona dinara. Na području opštine Prokuplje poplavljeno je i 805 hektara obradivih površina.

Opština Žitorađa zatražila je 100 miliona dinara. U Komisiji za procenu štete rečeno je da je Žitorađa isključivo poljoprivredna opština i da je najveće štete pretrpela na poljoprivrednim dobrima, jer je pod vodom stradalo 255 hektara ratarskih kultura i 120 plastenika sa ranim voćem i povrćem. Opština Žitorađa odlučila je da se hitno uredi rečno korito Toplice u selima Voljčinac u dužini od tri kilometra i Đakusu od 1,5 kilometara, kao i da se u Žitorađi izgradi zaštitni nasip uz reku dugačak 200 metara, kako bi se sprečilo njeno dalje izlivanje.