sreda 28. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Region se sprema za borbu protiv katastrofa

NA MEĐUNARODNOM SEMINARU O SPASAVANJU IZ RUŠEVINA UČESTVOVALO 11 ZEMALJA

Region se sprema za borbu protiv katastrofa

BEOGRAD - Saradnja spasilačkih timova u regionu može biti presudna za efikasno zbrinjavanje ugroženih u slučaju prirodnih nepogoda i katastrofa, ocenili su juče učesnici međunarodnog seminara o spasavanju iz ruševina.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Predrag Marić rekao je na skupu da su za spasilačke timove obuka i napredak u tehnologiji od velikog značaja u slučaju katastrofa, ali da postoji i potreba za usaglašavanjem njihovih aktivnosti.

- Izuzetno je važno razviti efikasne međunarodne odnose u cilju spasavanja života i pružanja humanitarne pomoći posle prirodne ili izazvane katastrofe, a zatim i unaprediti spremnost za katastrofe na nacionalnom i regionalnom nivou - rekao je Marić.

On je dodao da je neophodno da se unapredi saradnja internacionalnih timova za pretragu i spasavanje, kao i razmena informacija o standardnim operativnim procedurama, i kako se izrazio, naučenim lekcijama, jer će to omogućiti efikasnije reagovanje u slučaju vanrednih situacija. Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije u saradnji sa francuskim MUP započeo je obuku timova za pretragu i spasavanje.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan-Fransoa Teral rekao je da je obuka spasilačkih timova organizovana istovremeno u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kako bi se podstakla saradnja susednih zemalja i efikasnije postupanje u toj oblasti. Teral je rekao da će obuka spasilačkih timova biti organizovana u više etapa, a predviđen je i rad na terenu.

Međunarodni seminar o spasavanju iz ruševina organizovali su Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i Danska agencija za vanredne situacije, u okviru aktivnosti regionalne Inicijative za prevenciju i spremnost na nesreće, u kojoj učestvuje 11 zemalja regiona.