sreda 28. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Na tapetu i predsednik i nadvožnjak

PARLAMENTARCI PRE ZAKONA O VETERINARSTVU POSTAVLJALI POSLANIČKA PITANJA

Na tapetu i predsednik i nadvožnjak

BEOGRAD - Poslanici opozicije su na početku radnog dana u parlamentu od predstavnika vlasti zatražili informacije o sanaciji nadvožnjaka u Pančevu, sudbini novca oštećenih građana u licitiranju SMS porukama na RTS, a govorili su i o ustavnim nadležnostima predsednika Republike Borisa Tadića.

Poslanici NS su protestovali kod rukovodstva parlamenta zbog toga što mesecima ne dobijaju odgovore na postavljena pitanja, i ponovili pitanje za ministarku finansija Dianu Dragutinović o sudbini novca kojim su građani Srbije opljačkani u licitiranju na RTS. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović pozvala je ministarku Dragutinović da poslanicima NS dostavi odgovor na to pitanje.

Radikali su se interesovali zašto nadležno ministarstvo za puteve i mostogradnju ne preduzme odgovarajuće mere da se nadvožnjak u Pančevu ne sanira, jer je saobraćaj, zbog višemesečnog oštećenja, preko njega otežan. Oni su upitali kada će Vlada Srbije i nadležno ministarstvo da preduzmu mere da se taj nadvožnjak sanira kako bi bio uspostavljen saobraćaj prema Rumuniji i južnom Banatu.

Poslanici DSS upitali su zašto se Vlada Srbije odrekla svojih nadležnosti i zašto je Tadić preuzeo neke od njih, a posebno onu koja se odnosi na utvrđivanje i vođenje unutrašnje i spoljne politike zemlje. Oni su ocenili da je Tadić, potpisivanjem Istanbulske deklaracije i sastankom sa članom Predsedništva BiH u Istanbulu Harisom Silajdžićem, "daleko prešao svoje nadležnosti" i da je time prekršio Ustav Srbije.

DSS je kritikovao predsednika što se sastao sa Silajdžićem, s obzirom na to da predstavnik BiH nije imao odobrenje druga dva člana predsedništva za taj sastanak. Oni su zamerili i zbog toga što Tadić nije tražio uzvratnu izjavu od Silajdžića da bi BiH trebalo da garantuje teritorijalni suverenitet Srbije, imajući u vidu da je dao uveravanja da se Srbija neće mešati u unutrašnje stvari BiH.

Poslanici su zatim prešli na razmatranje amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu, posle čega će voditi raspravu u pojedinostima i o predloženim zakonima o organskoj proizvodnji, o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede...

Vlada Srbije je od 57 prihvatila tri amandmana na Predlog izmena i dopuna zakona o veterinarstvu, a pored opozicije, primedbe su imale i pojedine stranke vladajuće koalicije, pa su poslanici SPS-JS zatražili da se u zakon uvede zanimanje strukovni veterinarski tehničar, jer je taj obrazovni profil u Srbiji akreditovan.
Opozicioni poslanici su ukazali na niz tehničkih grešaka i nepreciznosti kada je reč o dijagnostici i naveli da je u predloženim zakonskim rešenjima ostavljeno previše prostora za rad na crno, a ocenili su da zakon u praksi neće biti primenjiv.
Radikali su kazali da bi veterinari trebalo da vode istoriju bolesti svojih pacijenata, a ne vlasnik životinje, kao i da su zbog usklađivanja sa evropskim standardima zanemarene potrebe seljaka u Srbiji.
Od 800 različitih preparata, koji se koriste u uzgoju životinja, ali i tretiranju biljaka kojima se one hrane, na srpskom tržištu je registrovano samo 300, naveli su poslanici SRS, napomenuvši da nema planske proizvodnje, pa seljaci, stočari, nemaju nikakvu perspektivu.
Iz DSS su upozorili na greške koje postoje u Centralnoj bazi podataka, naglasili da u Srbiji ima 2.700 licenciranih veterinara, što nije dovoljno i izneli primedbe na organizaciju službi zoohigijene, dok su poslanici SNS ukazali na tehničke greške i nepreciznosti.
Poslanici NS zatražili su da zakon o veterinarstvu propisuje kao obavezno i posedovanje sertifikata da se životinje uzgajaju u zdravoj sredini, ali su, ipak, ocenili da predložene izmene treba povući iz procedure i doneti novi zakon o veterinarstvu, jer se menja više od 30 odsto odredaba zakona.
Predlogom izmena i dopuna Zakona o veterinarstvu predviđeno je usklađivanje postojećeg zakona sa evropskim standardima kako bi se Srbiji omogućilo da nesmetano učestvuje u međunarodnom prometu i izvozi životinje i njihove proizvode na tržište zemalja EU.