sreda 28. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Homen: Reformu zaokružujemo u oktobru

DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA PRAVDE O REFORMI PRAVOSUDNOG SISTEMA

Homen: Reformu zaokružujemo u oktobru

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izrazio je očekivanje da će do oktobra Skupština Srbije razmatrati i usvojiti četiri nova zakona kojima će biti zaokružena reforma srpskog pravosuđa, među kojima i zakon o sudskim veštacima.

Ističući da su sva četiri predloga zakona o parničnom i izvršnom postupku, o notarima i o veštacima gotova, Homen je za RTS rekao da sudsko veštačenje predstavlja "rak-ranu" srpskog pravosuđa i da je važno da se sačini jedinstveni registar sudskih veštaka.

- Vrlo često veštaci, i kada urade kvalitetno posao, ne postupaju po odluci suda i dolazimo u situacije da procesi, kako u građanskom, tako i u krivičnom pravu, traju po nekoliko godina - rekao je Homen.

Homen je najavio da će biti propisano i koju vrstu obrazovanja, ali i koliko iskustva će u pojedinim oblastima veštaci morati da imaju.

- U 90 odsto slučajeva presuda ne zavisi od sudije, nego od veštaka, odnosno od njegovog nalaza - rekao je Homen.

On je istakao da bi novi propis trebalo da predvidi, uz disciplinske mere, mogućnost izricanja finansijskih sankcija, kao i razrešenja sudskog veštaka. Prema Homenovim rečima, ukoliko neki građanin ne bude bio zadovoljan radom sudskog veštaka, moći će da se obrati nadležnoj disciplinskoj komisiji u kojoj će se nalaziti eksperti iz Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Ministarstva pravde.

Upitan o nedavnoj odluci Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana optuženih za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković, Homen je potvrdio da Ministarstvo pravde neće komentarisati sudske presude.

Međutim, u nadležnosti Ministarstva pravde je da pokrene disciplinski postupak protiv sudije da bi se utvrdilo da li je postupao po zakonu, dodao je u Homen. Homen, koji je i ranije izjavio da će disciplinska komisija Visokog saveta sudstva utvrđivati da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u predmetu, kada je odbacio optužnicu protiv šest navijača Partizana, potvrdio je da će "same sudije ceniti da li je u ovom slučaju prekršen zakon ili ne".