sreda 28. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Država će smanjiti javne rashode

PRED PREGOVORE SA MMF, ZAKAZANE ZA SREDINU MAJA, MINISTARKA DRAGUTINOVIĆ NAJAVILA

Država će smanjiti javne rashode

VAŠINGTON/BEOGRAD - Srbija bi u narednih pet godina trebalo da učešće javnih rashoda u bruto društvenom proizvodu (BDP) godišnje smanjuje za 0,75 odsto, izjavila je srpska ministarka finansija Dijana Dragutinović.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija Srbije, ona je za Glas Amerike rekla da je cilj da Srbija 2015. ima uravnotežen budžet, ističući da je to suština nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti koji bi trebalo da omogući brži i lakši izlazak iz krize. Prva verzija tog zakona, kako je istakla ministarka finansija Srbije, već je poslata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na eskpertizu.

Dragutinovićeva je precizirala da bi tim dokumentom trebalo da bude definisano da javni dug ne sme biti veći od 40 odsto BDP, kao i da godišnji limit zaduživanja države ne može biti veći od 2,5 procenata BDP. Povodom najavljene poreske reforme, ona je ocenila da je za Srbiju najvažnije da definiše pravac te reforme i da se oko toga postigne saglasnost u vladajućoj koaliciji, ali, kako je istakla, i sa privrednicima, sindikatima i građanima.

- Poreska reforma i reforma penzijskog sistema biće najvažnije teme razgovora sa delegacijom MMF, koja će polovinom maja doći u Srbiju - rekla je srpska ministarka finansija.

Ocenjujući rezultate boravka na skupštini MMF i Svetske banke, Dragutinovićeva je istakla da Srbija u tim institucijama može od SAD očekivati podršku za reforme koje predstoje. Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je 24. i 25. aprila učestvovala na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke u Vašingtonu.