nedelja 28. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > U đačke klupe i sa manjkom dokumenata

UPIS NOVE GENERACIJE PRVAKA U OSNOVNE ŠKOLE U SRBIJI POČINJE 1. APRILA

U đačke klupe i sa manjkom dokumenata

Prema podacima Ministarstva prosvete, očekuje se da će u školu ove godine krenuti oko 80.000 đaka prvaka, što je približno isto kao prošle godine

BEOGRAD - Upis nove generacije prvaka u osnovne škole u Srbiji počeće 1. aprila, a novina je to da roditelji mogu da upišu svoju decu bez obzira na nedostatak dokumentacije, kažu u Ministarstvu prosvete Srbije.

- To što roditelji nemaju sva potrebna dokumenta ne sme biti prepreka za upis dece u školu. To je do sada najviše pogađalo romsku populaciju i ta deca će odsad moći da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i ostale potrebne dokumentacije - kaže pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Želimir Popov.

On podseća da je prošle godine usvojen novi Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, koji za cilj ima da što veći broj dece pohađa škole, posebno kada je reč o ugroženim kategorijama stanovništva, poput romske dece i dece sa smetnjama u razvoju.

Novi zakon predviđa i da se u specijalne škole deca ne upisuju bez saglasnosti roditelja, a cilj je uključivanje dece sa smetnajma u razvoju u redovan sistem obrazovanja.

Upis nove generacije prvaka trajaće do septembra, a u prvi razred krenuće deca rođena od 1. marta 2003. do kraja februara 2004. godine. Prema podacima Ministarstva prosvete, očekuje se da u školske klupe sedne oko 80.000 đaka prvog razreda, što je približno isto kao prošle godine.
Deca pre polaska u školu moraju da obave sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.