nedelja 28. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbija u pet regija

IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REGIONALNOM RAZVOJU PREDVIĐENO FORMIRANJE REGIONA

Srbija u pet regija

Regioni, Vojvodina, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije, ujednačeni su po broju stanovnika

BEOGRAD - Izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, koje će poslanici republičkog parlamenta razmatrati na predstojećoj sednici, predviđeno je formiranje pet regiona ujednačenijih po broju stanovnika - Vojvodina, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije.

Naredna sednica Skupštine Srbije zakazana je za utorak, a na dnevnom redu je 90 zakonskih predloga i drugih akata, među kojima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju.

Vlada Srbije navela je da se izmene tog zakona donose radi podsticanja ravnomernijeg regionalnog razvoja i zbog efikasnijeg korišćenja predpristupnih fondova EU i predložila da se regioni, prema stepenu razvijenosti, razvrstavaju na razvijene, koji su iznad republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika i na nedovoljno razvijene, koji su ispod republičkog proseka.

Svaki region može osnovati samo jedan regionalni razvojni savet, a predviđeno je formiranje 12 regionalnih razvojnih agencija, koje će sprovoditi projekte za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije.
Tako će region Šumadije i Zapadne Srbije imati četiri regionalne razvojne agencije, regioni Vojvodine i Južne i Istočne Srbije po tri, Beogradski region I kosovskometohijski po jednu agenciju, a sredstva za njihov rad treba da budu obezbeđena iz budžeta jedinica lokalnih samouprava, koje su njeni osnivači.

Predloženim izmenama predviđeno je ukidanje državnih regionalnih agencija, čime će se u vreme ekonomske krize smanjiti administracija i troškovi i omogućiti bolja koordinacija u planiranju i realizaciji razvojnih aktivnosti.

Agencija za privredne registre, prema predloženim rešenjima, vodiće Registar mera i podsticaja regionalnog razvoja, a Vlada Srbije će, na predlog nadležnog ministarstva, bliže propisati sadržinu, način i postupak vođenja tog registra.

Vlada je u obrazloženju predloženog zakona navela da će njegovim usvajanjem biti obezbeđeni uslovi za efikasnije korišćenje raspoloživih domaćih i inostranih resursa u skladu sa potrebama i prioritetima regiona.

Izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju neophodno je doneti po hitnom postupku kako ne bi bile ugrožene planirane mere vlade, što bi negativno uticalo na ravnomerni regionalni razvoj, a samim tim i na popravljanje poslovnog ambijenta u Srbiji, navela je Vlada Srbije.

Komentari

Zasto se Hrvatska ne podijeli u regije ako to trazi EU?