nedelja 28. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Novinari u sve lošijem položaju

Novinari u sve lošijem položaju

Smajlovićeva: Za to je najveći krivac država, koja ne vodi računa da li poslodavci plaćaju socijalna i zdravstvena osiguranja radnicima i da li se plaća honorarni rad

GRAČANICA - Položaj novinara u Srbiji danas je izuzetno loš, izjavila je za KIM radio predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i ocenila da je položaj žena novinara još gori.
Govoreći o položaju novinara u Srbiji, Smajlovićeva je ukazala da se u novinarstvu, koje je postalo ženska profesija, nije bitnije popravio položaj žena. Ona smatra da većinu novinarske populacije u Srbiji čine upravo žene, zato što je ova profesija izgubila na značaju i ceni.

- Novinarski rad trenutno nije cenjen, zbog toga je delom sve više žena u toj profesiji. Ljudi koji steknu neko ime, veze ili neki uticaj gledaju da odu iz ove profesije što pre, a to bolje polazi za rukom muškarcima, nego ženama - objasnila je Smajlovićeva.

Sa druge strane, dodala je ona, iako je profesija ženska, još je malo žena na rukovodećim položajima, pogotovo u štampanim medijima.

Smajlovićeva smatra da je za loš položaj novinara u Srbiji najveći krivac država, koja ne vodi računa da li poslodavci plaćaju socijalna i zdravstvena osiguranja radnicima i da li se plaća honorarni rad novinara koji je sve češći.

Sa ovim se problemom suočavaju sve profesije, a ne samo novinarska, rekla je Smajlovićeva.
- Imam razumevanja za novinare - istakla je Smajlovićeva -ali se bojim da smo žrtve i drugih faktora, a to je najpre ta okrutna faza tranzicije.

Ona je naglasila da je novinarima koji rade na Kosovu i Metohiji teže nego njihovim kolegama u centralnoj Srbiji.

Ali, "mora se rizikovati, mora se dići glas i moraju se tražiti svoja prava", poručila je Smajlovićeva i zaključila da se "korupcija, nepravda i neplaćen rad moraju prijavljivati".