nedelja 28. mart 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Danas su Cveti

Danas su Cveti

BEOGRAD - Sve hrišćanske crkve koje ove godine 4. aprila istovremeno proslavljaju praznik Vaskrsenja Hristovog obeležiće danas Cvetnu nedelju, uspomenu na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, poslednju nedelju pred početak njegovih stradanja.
Praznične službe u slavu Spasitelja biće služene u svim hrišćanskim hramovima, a nedelja koja sledi i prethodi prazniku Vaskrsenja je nedelja stradanja u pravoslavlju, Strasna ili Stradalna nedelja.
Sa nedeljom stradanja ističu i poslednji dani vaskršnjeg posta koji je u pravoslavlju nešto duži i strožiji.
Veliki ili Časni post za pravoslavne traje šest nedelja, po slobodnoj odluci vernika koji su se odlučili na ovaj podvig.
Prema hrišćanskom predanju, Hristos je, praćen svojim učenicima, krenuo iz Vitanije u Jerusalim. Glas o dolasku Spasitelja i vaskrsenju Lazara Četvorodnevnog brzo se širio, pa su mu se na putu mnogi pridružili.
Na ulazu u Svetu zemlju narod ga je dočekao prostirući haljine na put kojim će proći. Mašući granama palme u znak dobrodošlice Spasitelju koji ide u susret voljnim stradanjima, narod je uzvikivao "Slava sinu Davidovu".
U Srbiji su Cveti i narodni praznik. Na Cvetnu nedelju 1815. vojvoda Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, digao je narod u borbu protiv turske vlasti.