četvrtak 27. oktobar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Potrebna kontrola da li poslodavci isplatio doprinose

Potrebna kontrola da li poslodavci isplatio doprinose

BEOGRAD - Poreska uprava je pokrenula inicijativu da se prilikom isplate neto zarade u poslovnim bankama obavlja i kontrola da li je poslodavac isplatio doprinose na zarade ili ne, izjavila je jutros pomoćnik direktora Poreske uprave Rada Kostić.

Kostićeva je izjavila da je takva inicijativa potekla od Poreske uprave još pre dve godine i da ju je tada prihvatilo Ministarstvo finansija.

Ona je navela da sa nešto više od 600 inspektora Poreska uprava nije u situaciji da iskontroliše više od 300.000 obveznika, 222.000 preduzetnika i preko 100.000 pravnih lica.

Slična situacija je i u Hrvatskoj i Makedoniji, a MMF je obavljao reformu poreskog sistema u Makedoniji i po tom iskustvu predložio sličan sistem i Srbiji, ukazala je Kostićeva za RTS.

Ona je istakla da je bilo sastanaka na kojima su učestvovali predstavnici banaka i dogovoreno je da softvere, ukoliko su potrebni, obezbedi Poreska uprava.

Kostićeva je objasnila da nije bilo reči o tome da će banke da kontrolišu poslodavce, jer bi kontrola poslodavaca i dalje ostala u nadležnosti Poreske uprave.
"One jedino neće pustiti neto zaradu bez obračuna poreza i doprinosa", dodala je ona.

Sa druge strane, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je rekao da je rešenje da banke proveravaju prethodno plaćanje poreza i doprinosa pre isplate plata potpuno neprihvatljivo za banke.
Banke nisu institucije koje bi to trebalo da kontrolišu, niti su osposobljene kadrovski, funkcionalno, organizaciono za poslove takve vrste, rekao je Dugalić RTS-u.

U Srbiji, kako je rečeno, 50 odsto poslodavaca ne plaća doprinose, a dug po tom osnovu iznosi oko 230 miijardi dinara. Čak 75 milijardi odnosi se na takozvana nenaplativa potraživanja, jer su preduzeća u stečaju ili su loše privatizovana.

Zbog neuplaćenih doprinosa država je do sada tri puta povezivala staž zaposlenima 2007. 2008. i 2010. godine, što je budžet do sada koštalo 250 miliona evra.