četvrtak 27. oktobar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 1.800 žena

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 1.800 žena

BEOGRAD - U cilju doprinosa nacionalnoj kampanji u borbi protiv raka grlića materice, američka kompanija "Holodžik" poklonila je Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije najsavremeniju dijagnostičku opremu vrednu oko 90.000 dolara.

U prisustvu ministra zdravlja Zorana Stankovića, vrednu donaciju je u Dekanatu medicinskog fakulteta direktoru KCS Đorđu Bajecu simbolično uručila ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik.

Bajec je precizirao da je poklonjena dijagnostička oprema i materijal zapravo sistem "Thin Prep T2000" za pripremu uzorka za analizu sa 5.000 komada test-setova za uzimanje uzorka.

Direktor Kliničkog centra podsetio je da je rak glića materice drugo po učestalosti maligno oboljenje žena u našoj zemlji.

"Srbija se prema stopi incidence raka grlića materice nalazi na čevrtom mestu u Evropi, što nabavku nove opreme čini još značajnijom. Nadam se da ćemo i na ovaj način pomoći borbi za zdravlje žena u Srbiji", poželeo je Bajec uz zahvalnost donatorima.

Da Srbija već sprovodi nacionalni program protiv raka grlića materice podsetio je i ministar Stanković i skrenuo pažnju na važnost prevencije protiv opake bolesti koja sve češće uzima danak u ljudskim životima.

Ovo je veliki doprinos za zdravstvo Srbije. Važno je istaći i mogućnost uštede koju primena ovog aparata, prvog ove generacije kod nas, uzrokuje, naglasio je ministar zdravlja.

Direktor GAK-a Aleksandar Ljubić dodao da ovom donacijom ne dobija samo ustanova na čijem je čelu, već da njen najveći efekat leži u podizanju svesti o ovom problemu u Srbiji, a na komercijalnom i političkom značaju projekta insistirala je Vorlik.

"Donacija kojom će biti spaseni životi mnogih žena sigurno će ugraditi još jednu "ciglu" u već jak "most" koji povezuje naše dve nacije. Aktivnosti poput ove stvaraju dugotrajne veze među narodima i sigurna sam da će ovo biti jedna od centralnih tačaka prijateljstva između Srbije i Amerike u decenijama koje slede", zaključila je Vorlikova.