četvrtak 27. oktobar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Na pijacama poskupeli tikvice, karfiol i kupus

Na pijacama poskupeli tikvice, karfiol i kupus

BEOGRAD - Cene pojedinih povrtarskih proizvoda na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji prošle sedmice su bile znatno veće nego u prethodnom periodu.

Na kvantaškoj pijaci u Beogradu u odnosu na prethodnu nedelju zabeleženo je poskupljenje tikvica i krastavca salatara, kao i celera, karfiola, krastavca kornišona, paradajza i kupusa. Za razliku od njih, jeftiniji su bili zelena salata i zeleni paradajz, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Što se obima ponude tiče, znatno niže jutarnje temperature uticale su na slabiju ponudu, a i tražnju povrća.

Na zelenoj pijaci u Pančevu zabeležena je dobra ponuda povrća, a potražnja standardna. U odnosu na prethodnu nedelju skuplji su bili brokoli, karfiol, krastavac kornišon, spanać, krastavac salatar, paradajz, paradajz "čeri", zeleni paradajz i tikvica.

Ponuda kvalitetnog povrća na lozničkoj zelenoj pijaci bila je dobra, a cene paradajza, krastavca i karfiola bile su više u odnosu na prethodnu nedelju.

Ponuda paprike i paradajza na zelenoj pijaci u Pirotu jenjava, dok je bolja ponuda korenastog povrća. Sušna godina i slabiji rod uticali su na porast cene pasulja.

U toku protekle nedelje su na pijaci u Vranju skuplji bili blitva, karfiol, krastavac salatar, krompir, beli luk i paradajz, a jeftiniji celer.

Dominantna cena kilograma cvekle, crnog luka, paprike babura, patlidžana, tikvica, i šargarepe na zelenim pijacama u Srbiji u periodu od 17. do 23. oktobra iznosila je 50 dinara, koliko je koštao i komad zelene salate.

Brokoli, karfiol i krastavac kornišon najčešće su koštali 150 dinara po kilogramu (din/kg), salatni krastavac 70 din/kg, krompir 30 , kupus 20, paprika šilja i paradajz 60 din/kg, beli pasulj 200 a beli luk 400 din/kg.