četvrtak 27. avgust 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Tadić ne da „Telekom“

KINEZI PREDSEDNIKU SRBIJE NUDILI DA PRIVATIZUJU NAŠEG OPERATERA

Tadić ne da „Telekom“

Predsednik Srbije ne želi da se „Telekom“ privatizuje u ovom trenutku jer je ta kompanija i za vreme krize, za razliku od NIS i većine drugih državnih preduzeća, ostvarila profit, a na tržištu će vredeti mnogo više po okončanju globalnog ekonomskog haosa

BEOGRAD - Tokom posete predsednika Borisa Tadića Narodnoj Republici Kini, u srpskoj delegaciji bio je i generalni direktor „Telekoma Srbija“ Branko Radujko, a predstavnici kineske vlade izrazili su želju da privatizuju ovo državno preduzeće. Predsednik Tadić je, kako saznajemo, Kinezima saopštio da privatizacija „Telekoma“ zasada nije na vidiku.

Besplatne akcije

Vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković uputio je Vladi Srbije predlog na osnovu koga bi u roku od šest nedelja građanima bile podeljene besplatne akcije NIS. Isti predlog po svemu sudeći predviđa i izmenu postojećeg Zakona o besplatnim akcijama tako da akcije „Telekoma“ i drugih državnih preduzeća budu podeljene pre njihove privatizacije.
Pre nego što građani dobiju besplatne akcije NIS, vlada će morati da potvrdi poslednju odluku Skupštine ovog akcionarskog društva o povećanju broja akcija. Ova odluka je, kako su ranije saopštili iz Ministarstva energetike, bila neophodna jer je 15 odsto akcija, koliko sleduje građanima, po broju bilo četiri puta manje od broja građana koji treba da dobiju akcije. Da li će neko od ovih pitanja biti razmatrano na današnjoj sednici vlade, juče nismo uspeli da saznamo, jer u pres-službi vlade nisu znali da li je neka od pomenutih tema na dnevnom redu.


Razlozi za ovakvu Tadićevu izjavu su, kako saznajemo, to što je „Telekom“, za razliku od Naftne industrije Srbije i većine drugih državnih preduzeća, i za vreme krize ostvario profit, kao i to što će „Telekom“ na tržištu vredeti više po okončanju globalne ekonomske krize.
Generalni direktor „Telekoma“ Branko Radujko je, međutim, demantovao da je sa Kinezima razgovarano o prodaji „Telekoma“.
- U Kini nije bilo govora o privatizaciji „Telekoma Srbija“, ali jeste o nastavku veoma dobre saradnje u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. „Telekom“ godinama sarađuje sa jednim od vodećih proizvođača telekomunikacione opreme kompanijom „Huavei“ - saopštili su iz pres-službe „Telekoma“.
U isto vreme kadrovi Mlađana Dinkića, koji je takođe bio u Kini, najavili su izmene Zakona o besplatnim akcijama tako da one budu građanima podeljene i pre privatizacije.
Generalni direktor „Telekoma“ ranije je ocenio da zasada ne bi trebalo privatizovati ovo državno preduzeće, već da ga treba pripremiti za širenje ili prodaju kada situacija na tržištu bude bolja.
- Nije dobro prodavati takvu kompaniju zarad jednog godišnjeg budžeta. U ovom trenutku nije moguća dobra prodaja - rekao je Radujko. On je takođe objasnio i da je problem „Telekoma“ dug te kompanije koji je teško otplaćivati u uslovima „neekonomskih cena u osnovnoj delatnosti, fiksnoj telefoniji i sve jače konkurencije“.
- Dodatni problem je promena kursa dinara, jer kompanija prihod ostvaruje u dinarima, a dug otplaćuje u stranoj valuti i teško je plaćati iako je kompanija profitabilna. „Telekom“ se, inače, zadužio pre svega zbog širenja u Crnoj Gori i Republici Srpskoj - kazao je generalni direktor te kompanije.