četvrtak 27. avgust 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > LJušić se odriče honorara

AUTOR UDŽBENIKA IZ ISTORIJE ODBACUJE OPTUŽBE ZAVODA

LJušić se odriče honorara

BEOGRAD - Srpska napredna stranka saopštila je juče da se njen funkcioner Radoš LJušić, autor udžbenika iz istorije za sedmi razred, u želji da se otkloni svaka sumnja o razlozima zbog kojih je zaustavljeno štampanje udžbenika, u potpunosti odriče svog honorara u humanitarne svrhe.
„SNS smatra da nema opravdanja za ovako neodgovoran i politički motivisan odnos Zavoda za udžbenike prema interesima đaka i činjenici da će zbog ovoga školska godina započeti bez udžbenika iz istorije“, navodi se u saopštenju.
LJušić je u utorak optužio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva da time što je povukao iz štampe njegov udžbenik i uputio dopis školama da se opredele za udžbenik istoričara Dušana Batakovića „na perfidan način“ pokušava da ga zabrani.
Direktor Zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić odbacio je optužbe, tvrdeći da je ta kuća „u cilju odgovornog poslovanja“ odlučila da autorski honorari tokom ekonomske krize ne mogu preći iznos od milion dinara godišnje, a da LJušić na te uslove nije pristao, zbog čega je angažovan drugi autor.
On je precizirao da je LJušić u 2008. godini primio autorski honorar od 1.457.000 dinara, što je za milion više od onih koje su dobijali autori udžbenika istorije za ostale razrede osnovne škole, a da je za vreme dok je bio direktor Zavoda, od 2004. do 2008. godine, primio 5.629.568 dinara na ime autorskih honorara.
LJušić je, kako je saopštila SNS, Albijanićeve navode odbacio i nazvao izmišljotinom visinu honorara kao uzrok spora, jer smatra da se radi o „nedvosmisleno politički motivisanoj nameri“.