četvrtak 27. avgust 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Bez batina do dogovora

POČELI PREGOVORI U „TRGOVINI 22“

Bez batina do dogovora

KRAGUJEVAC - Manjinski akcionari i većinski vlasnik firme „Trgovina 22“, nekadašnja konfekcija „22. decembar“, iz Kragujevca počeli su juče pregovore u tom gradu. Prema pisanom sporazumu, pregovarači su se obavezali da će početi prvu rundu pregovora koja će trajati do 2. septembra. Ukoliko se do tog roka ne postigne dogovor, pregovori će biti nastavljeni do 25 septembra.
Manjinski akcionari su nekoliko meseci blokirali rad firme „Trgovina 22“ zahtevajući reviziju privatizacije i deobu preduzeća.
Dogovor o početku pregovora postignut je preksinoć posle razgovora predstavnika uprave „Trgovine 22“ i manjinskih akcionara uz posredovanje savetnika potpredsednika Vlade Ivice Tončeva.
Predstavnici „ Trgovine 22“ su se obavezali da dok traju pregovori ne umanjuju vrednost firme, a predstavnici manjinskih akcionara da dostave spisak svih akcionara koje zastupaju sa overenim punomoćjem do 2. septembra.
Preksinoć oko 23 sata manjinski akcionari su napustili prostor ispred fabričke kapije gde su protestvovali neprekidno više od 48 sati. Pripadnici privatnog obezbeđenja većinskog vlasnika povukli su se iz fabričkog kruga, što je bio deo dogovora sa manjinskim akcionarima. Dogovoreno je takođe da manjinski akcionari neće nasilno ulaziti u fabrički krug dok traju pregovori.
„Trgovina 22“ privatizovana je 2006. godine, na trećoj aukciji za 1,8 miliona evra.
Firma ima 1.300 manjinskih akcionara sa 19 odsto akcija, od čega je u vlasništvu Udruženja manjinskih akcionara dva odsto kapitala.