sreda 27. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Nikom nije refundiran novac za lečenje kod privatnika

Nikom nije refundiran novac za lečenje kod privatnika

BEOGRAD - Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije saopštio je juče da za sada nema saznanja da je ijedan pacijent uspeo da refundira troškove lečenja i dijagnostike u privatnim klinikama i ordinacijama, iako ima više od godinu dana od kako je Republički zavod za zdravstveno osiguranje to omogućio.

U saopštenju se podseća da je neophodno da pacijent, pre nego što je bio primoran da taj pregled obavi privatno, pokuša da ga zakaže u državnoj ustanovi.

Ukoliko to nije moguće učiniti u roku od 30 dana, direktor ustanove je dužan da izda potvrdu, koja se popunjava na licu mesta i sa kojom pacijent posećuje privatni sektor, a zatim sa potvrdom i fiskalnim računom od privatnika refundira troškove u filijali fonda, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, direktori ustanova čine opstrukciju adekvatnom lečenju pacijenata, tako što ne izdaju odgovarajuće obrasce, ili kada su u pitanju domovi zdravlja, upućuju pacijenta njegovom izabranom lekaru, da on izda tu potvrdu, sa kojom nema nikakve veze.

To za posledicu ima da ne postoji evidencija o tome kolika je realna potreba za nekim pregledima, zbog čega ne mogu da se planiraju kadrovi i kupovina aparata, dok postojeći postaju sve stariji i dotrajaliji, pa će veliki broj njih biti dotano isključen iz upotrebe, a vreme čekanja će se produžiti, navodi se u saopštenju Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Komentari

Potvrđujem da je ovo tačno! Strašno šta radi današnja vlast. .