sreda 27. april 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Meštani Vreoca traže obeštećenje

Meštani Vreoca traže obeštećenje

BEOGRAD - Meštani Vreoca nisu protiv širenja kopova Rudarskog basena Kolubara na njihovo naselje i razvoja Elektroprivreede, niti su protiv eksproprijacije domaćinstava, ali zahtevaju da se taj postupak obavi po zakonu, poručio je danas predsednik Saveta Mesne zajednice Vreoci Slobodan Đokić.

Đokić je na pres konferenciji rekao da izjava direktora Kolubare Nebojše Ćerana da su obezbeđeni pravni uslovi za eksproprijaciju zemljišta i ekshumaciju lokalnog groblja, "ni približno nije tačna".

"Po Zakonu o eksproprijaciji, prvo treba uraditi detaljnu procenu vrednosti domaćinatsva, zatim obeštetiti vlasnike i tek onda pristupiti eksproprijaciji. U našem slučaju nije bilo ni procene, ni obeštećenja, a Kolubara najavljuje da će iseliti i nas i groblje", upozorio je Đokić.

Prema njegovim rečima, meštanima Vreoca je ponuđena isplata avansa za domaćinstva, ali, kako je rekao, ako neko potpiše ugovor o avansu, automatski prestaje da bude vlasnik svog domaćinstva.

"Vlasnik domaćinstva tada postaje Kolubara i samo od njihove milosti zavisi da li će i koliko novca dati za obeštećenje", rekao je Đokić.

On je napomenuo da niko iz rukovodstva Kolubare nije došao da razgovara sa meštanima Vreoca, iako su, naglasio je, pozivi upućivani desetak puta.

Meštanin Vreoca Željko Stojković je podsetio da se to naselje prostire na 1.800 hektara i u njemu živi oko 3.000 ljudi.

"Prema planu eksproprijacije, do kraja 2010. godine trebalo je da bude obeštećeno i iseljeno 410 domaćinstava iz Vreoca, ali do danas je obeštećenje po zakonu dobilo samo oko 50 domaćinstava", rekao je Stojković.

On je naglasio da se meštanima Vreoca nudi oko 100 evra po aru obradivog zemljišta iako je tržišna vrednost ara zemlje u tom kraju, zbog male ponude a velike potražnje, oko 6.000 evra.

Poseban problem, upozorio je, predstavlja namera rukovodstva Kolubare da ekshumira lokalno groblje.

"Zakon nalaže da pokojnik mora da počiva u grobu najmanje deset godina pre ekshumacije, a Kolubara hoće odmah da preseli celo groblje, uključujući i sveže grobove", objasnio je Stojković.

"Da li je moguće", pitao je, "da se u 21. veku, u pravoslavnoj zemlji, prekopa groblje bez ikakvog pijeteta prema mrtvima"?

Predstavnici Mesne zajednice su napomenuli da su Vreoci formalno pravno površinski kop a ne naselje, da se meštani "guše u prašini", restrikcije vode su na svakih dva sata a lokalna škola sa oko 500 đaka je cele zime bila bez grejanja.

"Mi nismo protiv širenja EPS, samo tražimo korektan odnos.

Nije u redu da se ljudi ovako pregaze", poručili su Đokić i Stojković.