utorak 27. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > U Srbiji se prečišćava samo četiri odsto otpadnih voda

U Srbiji se prečišćava samo četiri odsto otpadnih voda

Dulić: Većina opština u Srbiji nema ni kanalizacione mreže koje pokrivaju celu teritoriju opštine i septičke jame su naša realnost. To je tako zato što smo poslednjih decenija pare trošili na druge stvari

NOVI SAD - Na odgovarajući način prečišćava se četiri odsto otpadnih voda u Srbiji i gotovo da nijedan grad nema adekvatno postrojenje za tretman otpadnih voda, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Vojvodine, okruga, gradova i opština.
Dulić je rekao da najveći gradovi u Srbiji, poput Beograda i Novog Sada, taj problem još nisu rešili i biće potrebne stotine miliona evra, a možda čak i milijarda za rešenje tog problema.
- Većina opština u Srbiji danas nema ni kanalizacione mreže koje pokrivaju celu teritoriju opštine i septičke jame su u toj situaciji naša realnost. To je tako zato što smo poslednjih decenija pare trošili na drugo umesto da je ulagano u infrastrukturu - rekao je Dulić.
On je ocenio da je Srbija u toj oblasti na teškom početku, ali da izlaz postoji.
-Fond za zaštitu životne sredine će pomoći svakoj opštini i sufinansirati projekte izgrade prečistača otpadnih voda, a opštine mogu konkurisati i kod predpristupnih fondova Evropske unije iz kojih se i finansiraju takvi programi- rekao je Dulić.
On je pozvao predstavnike gradova i opština da pristupe svim fondovima koje Republika ima prilikom nabavke komunalne opreme.

- Tokom akcije "Očistimo Srbiju" uspeli smo prošle godine da očistimo oko 60 odsto divljih deponija u Vojvodini. Najveći problem u zemlji je nedovoljna pokrivenost površine sa odvoženjem komunalnog programa i mi ćemo ove godine dati sredstva opštinama da nabave neophodnu komunalnu opremu - kazao je Dulić.
On je rekao da je urađena i analiza višemesečnog prenošenja sa Republike na Pokrajinu, nadležnosti koje se tiču funkcionisanja pokrajinskih sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.
- Mogu da kažem da je ceo postupak prošao bez ikakvih problema. U ovom trenutku se u Novom Sadu izdaju građevinske dozvole i rade se procene za životnu sredinu i jako smo zadovoljni komunikacijom koju imamo sa pokrajinskim institucijama - kazao je Dulić.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je želja pokrajinske administracije da, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, upravljanje otpadom pretvori u novu privrednu granu.
- Sa lokalnim samoupravama smo radili na tome prošle godine, o čemu govori i prepolovljenje broja divljih deponija u Vojvodini, ali to nije dovoljno i moramo voditi računa o tome da zdraviji život ne donosi samo bolje uslove života, nego i uspešniju privredu - rekao je Pajtić.