utorak 27. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Knjige za učenje srpskog jezika u dijaspori

Knjige za učenje srpskog jezika u dijaspori

BEOGRAD - Ministar za dijasporu Srđan Srećković i direktor Zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić potpisali su ugovor o saradnji, koji će omogućiti da mladi u dijaspori - u Kanadi, SAD, Evropi dobiju 8.400 bukvara, čitanki i gramatika srpskog jezika.
Ministarstvo je, zahvaljujući Zavodu, koji je dao popust od 50 odsto na cenu knjiga, otkupilo udžbenike za srpski jezik i oni će biti distribuirani u više od 300 privatnih škola i crkveno-školskih opština širom dijaspore, rekao je Srećković, prilikom potpisivanja ugovora o zajedničkom finansiranju te akcije.
Sve knjige prati kompakt disk ili DVD, rekao je ministar za dijasporu, ističući da je očuvanje srpskog jezika, kojim govori gotovo četiri miliona naših ljudi na svih pet kontinenata, državni i nacionalni interes.
Ministarstvo planira da tokom 2010. godine realizacije nekoliko projekata, poput podrške razvijanju vaninstitucionalnih oblika učenja srpskog jezika u dijaspori, projekta "Svi Srbi znaju srpski", organizovanja letnjih škola srpskog jezika, izrade veb-portala za učenje srpskog i drugo, rekao je Srećković.
On je naveo da će sva ta deca uskoro biti lojalni građani u zemljama u kojima žive, neki od njih će biti na ključnim pozicijama u institucijama sistema, ili na važnim položajima i zato, dodao je, "ne smemo da dozvolimo da izgubimo vezu s njima".
Direktor Zavoda Albijanić je najavio nastavak razgovora za buduće zajedničke projekte sa Ministarstvom za dijasporu i ukazao da je Zavod spreman da štampa gramatiku srpskog jezika i na latinici, s obzirom na to da naša deca u dijaspori imaju problema sa ćiriličnim pismom, po prethodnoj preporuci donetoj u Ministarstvu prosvete.