utorak 27. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Fijat preuzeo 20 radnika sa invaliditetom

Fijat preuzeo 20 radnika sa invaliditetom

U sindikatu su naveli da je "Fijat" preuzeo grupu radnika na osnovu zakona koji obavezuje poslodavca da na svakih 50 radnika zaposli po jednu osobu sa invaliditetom. Reč je o radnicima sa umanjenom radnom sposobnošću, koji su, umesto testiranja, prošli samo lekarske preglede

KRAGUJEVAC - Fabrika "Fijat automobili Srbija" preuzela je 20 "Zastavinih" radnika sa invaliditetom, koji su uposleni na radnim mestima u proizvodnji, rečeno je u sindikatu fabrike "Zastava automobili".
U sindikatu su naveli da je "Fijat" preuzeo grupu Zastavinih radnika na osnovu  Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji obavezuje poslodavca da na svakih 50 radnika zaposli po jednu osobu sa invaliditetom.
Predsednik samostalnog sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović rekao je da je reč o radnicima starosti oko 45 godina sa umanjenom radnom sposobnošću.
- Oni nisu prošli testiranje, kao ostali radnici u kompaniji FAS, nego samo lekarske preglede - rekao je Mihajlović.
Prema njegovim rečima, radnici sa invaliditetom raspoređeni su na poslovima u proizvodnji sa punim radnim vremenom, koji su primereni njihovoj radnoj sposobnosti.
- Oni su zaključili ugovore o radu sa FAS-om pod istim uslovima kao ostali radnici, što znači da i za njih važi probni rad od dva meseca - rekao je Mihajlović.

On je dodao da se u kompaniju FAS vratilo 47 zastavinih radnika iz grupe od 61 radnika koja je nedavno, zbog mobinga, odlučila da napusti kompaniju.
"Fijat" je, dodao je Mihajlović, proglasio pet radnika iz te grupe "nepodobnim" za dalje radno angažovanje, uglavnom zbog lošeg zdravstvenog stanja, pa će se oni vratiti u fabriku "Zastava automobili".
Preostalih 10 radnika iz te grupe napustiće kompaniju uz socijalni program.
Fabrički sindikat danas počinje pregovore sa direktorom FAS-a Đovanijem de Filipisom o izradi kolektivnog ugovora kojim će biti detaljnije regulisana prava radnika, kao i o formiranju Odbora za bezbednost i zdravlje na radu u italijansko srpskoj kompaniji.
FAS je zajedničko preduzeće italijanskog "Fijata", koji ima 67 odsto kapitala, i Vlade Srbije, koja ima preostalih 33 odsto.
Ta kompanija je, na osnovu dogovora sa vladom o zajedničkom ulaganju, preuzela imovinu fabrike "Zastava automobili" iz Kragujevca i deo radnika.