utorak 27. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dragutinovićeva: Relaksirano u nastavak pregovora

SRPSKA DRŽAVNA DELEGACIJA NA PROLEĆNOM ZASEDANJU SKUPŠTINE MMF

Dragutinovićeva: Relaksirano u nastavak pregovora

VAŠINGTON - Državna delegacija Srbije nastavila je razgovore u Vašingtonu sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o ostvarenim ciljevima makroekonomske politike Srbije, u sklopu priprema za dolazak misije MMF-a u maju, izjavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.
- Razgovarali smo o tekućoj makroekonomskoj situaciji i o onom što smo ostvarili u prvom kvartalu 2010. godine, pošto smo imali tačno određene zadatke ili ciljeve. Oko ciljeva nije bilo problema, zadatke smo ispunili za prvi kvartal i u tom smislu ulazimo u relaksirani u ovu novu fazu pregovora - istakla je ministarka finansija.
Ukazujući na važnost dva strukturna kriterijuma, penzione reforma i zakona o fiskalnoj odgovornosti, Dragutinovićeva je napomenula da su MMF-u već upućeni analiza i prvi nacrt tog zakona.
- U suštini, ako se dogovorimo oko zakona o fiskalnoj odgovornosti, dogovorili smo se i o penzionoj reformi - istakla je ona.
Tehnička misija MMF-a, na čelu sa Albertom Jagerom, dolazi u Srbiju 12. maja.
- Ovo je deo priprema za njihov dolazak i za ono što imamo rok do kraja maja. Oni će biti tu, praktično, kada mi treba da uradimo zakon o fiskalnoj odgovornosti - rekla je ministarka finansija.
Nastavak razgovora sa članovima misije biće, istakla je ministarka, "govor o brojevima - to je ono što je za fiskalnu politiku najvažnije".
Ona je dodala da će se državna delegacija Srbije sastati i sa zamenikom izvršnog direktora MMF-a, Muriljom Portugalom i sa visokim predstavnicima Svetske banke.
Ministarka Dragutinović je napomenula da je sa Svetskom bankom dogovorena, a to je ono što je za ministarstvo finansija najvažnije, budžetska podrška za ovu fiskalnu godinu od 200 milina dolara.
- Mislim da tu više nema nerešenih pitanja, da smo sve rešili i da možemo da očekujemo 200 miliona budžetske podrške pod vrlo povoljnim uslovima i, o tome smo još razgovarali, još 100 miliona dolara podrške budžetu za sledeću godinu - napomenula je ona.
Diana Dragutinović predvodi državnu delegaciju Srbije koja učestvuje na prolećnom zasedanju Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.
Na tom skupu, ministri finansija i guverneri članica ove dve međunarodne finansijske institucije raspravljaju o najaktuelnijim globalnim ekonomskim problemima.