utorak 27. april 2010.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dinar jači od domaće ekonomije

SA SKUPA "NOVI GUVERNER I/ILI NOVA CENTRALNA BANKA"

Dinar jači od domaće ekonomije

Novi guverner Narodne banke Srbije trebalo bi da sprovodi monetarnu politiku kojom će se sprečiti da se devizne rezerve koriste za veštačko jačanje domaće valute, ocenili učesnici skupa

BEOGRAD - Novi guverner Narodne banke Srbije trebalo bi da sprovodi monetarnu politiku kojom će se sprečiti da se devizne rezerve koriste za veštačko jačanje domaće valute, ocenili su učesnici Pres kluba Medija centra "Novi guverner i/ili nova centralna banka".
-Trenutna vrednost dinara ne odgovara snazi domaće ekonomije niti podstiče izvoz, bez kojeg je nemoguć privredni oporavak - rekao je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec.
On je istakao da je bila greška što se centralna banka nije izborila da se veliki priliv deviza u godinama pre izbijanja ekonomske krize iskoristi za vraćanje spoljnih dugova, umesto što je devize koristila za obaranje kursa, čime je podstican uvoz.
Profesor Megatrend univerziteta u Beogradu Vladimir Vučković je rekao da centralna banka treba da nastavi da sprovodi politiku plivajućeg deviznog kursa, ali tako da tržište odredi cenu domaće valute, bez intervencija iz deviznih rezervi kad guverner proceni da je to neophodno.
- Ukoliko bi se održavala nerealna cena dinara, uvoz bi se povećavao, a time i spoljni dug, što bi na duži rok dovelo do bankrota države - upozorio je Vučković.
Opasno bi bilo, prema njegovim rečima, da se izmenama Zakona o NBS predvidi osnivanje Saveta guvernera koji bi imao veća ovlašćenja od sadašnjeg Saveta NBS i čije članove bi predlagali ljudi iz vlasti i tako uticali na odluke centralne banke.
Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Stojan Stamenković preporučio je NBS da ne dozvoli da se devize od prodaje "Telekoma Srbije" koriste u populističke svrhe, odnosno za sprečavanje rasta deviznog kursa.
-Proteklih godina su potrošnja i zarade rasle mnogo brže nego bruto domaći proizvod - naglasio je Stamenković i dodao da je za održiv rast domaće privrede neophodno da se u narednom periodu godišnje investira najmanje pet milijardi evra.