Glas Javnosti

Radnici u Srbiji zabrinuti za egzistenciju, trećina na rubu siromaštva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radnici u Srbiji dočekuju Prvi maj – praznik rada, u neizvesnosti, zabrinuti za elementarnu egzistenciju svojih porodica – ukazala je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

„Rast cena hrane, energenata, i ostalih nužnih civilizacijskih potreba i još uvek velika inflacija u velikoj meri su obesmislili povećanje naših zarada i plata, pa je gotovo trećina stanovnika Srbije na rubu siromaštva, a više od polovine građana jedva preživljava“ – navodi se u Prvomajskom proglasu tog sindikata.

Ukazano je da se „novobogataška manjina, za koju niko ne zna i – što je posebno zabrinjavajuće – ne pita i ne proverava, odakle joj toliki novac, promoviše i ruga narodu svojim stilom života i novom podkulturom Dubaia, Meklarena, vila, bazena i društvenih mreža“.


„Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom o prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu činjenicu da se društvo nepovratno, nepravedno, neopravdano i zabrinjavajuće raslojava sa svim posledicama koje se ogledaju u sve prisutnom egoizmu, odsustvu svake empatije i solodarnosti, primitivizmu svake vrste, sa jedne strane apatiji, a sa druge sveopštim ‘režanjem’ i nasiljem“- piše ASNS,  a prenosi Beta.

Taj sindikat traži preispitivanje strategija i politika države i prelazak na „socijalnu tržišnu privredu“, „narodni kapitalizam“ i uspostavljanje pravednijeg društva preraspodelom duštvenog bogatstva, društva jednakih šansi i međugeneracijske solidarnosti i posebno poštovanja dostojanstva rada i radnika i elementarnih prava zaposlenih na sindkalno udruživanje i delovanje.

Prvi korak bi bila reforma poreskog sistema i preraspodela javnih prihoda „sa prebogate države na siromašne građane“, isplata garantovene minimalne cene rada, regresa i toplog obroka u javnom sektoru, da nedelja bude neradan dan, da se promeni „po radnike katastrofalni Zakon o radu“ i da radnici i njihovi problemi postanu tema za Vladu, državu i celo društvo.

ASNS je pozvao sve sindikate u Srbiji i radnike da udruže snage i da se, kao najveća društvena snaga, izbore za dostojanstvo rada i dostojan život radnika i njihovih porodica.

Glas javnosti N010S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR