ponedeljak 26. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Društvo - ukratko...

Društvo - ukratko...

Odrekle se beba
NIŠ - Sedam žena koje su se porodile 2008. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu nisu želele da uzmu svoje tek rođene bebe, rekli su Tanjugu predstavnici niškog Centra za socijalni rad.
Deca posle porođaja ostaju na klinici i o njima brigu preuzima taj centar, a posle sprovođenje propisanog postupka, deca se najčešće upućuju u hraniteljske porodice.
Predstavnici Klinike za mentalno zdravlje saopštili su ranije da među porodiljama koje su se odrekle potomstva ima mladih devojaka i da je najmlađa bila uzrasta 16 godina.
Broj hraniteljskih porodica znatno je uvećan poslednjih godina u Nišu. U hraniteljskim porodicama smešteno je 180 mališana, a planira se da svoj novi dom na taj način dobije još 40 stanara iz ustanove za brigu o deci bez roditeljskog staranja.

Nastavljaju otkup mleka
SVILAJNAC - Mlekara „Šabac“ je odustala od ranije najave da će, zbog smanjenja proizvodnje, od 25. januara prestati da otkupljuje mleko od proizvođača iz Svilajnca, izjavio je Tanjugu zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović, prenosi Tanjug.
On je rekao da će Mlekara „Šabac“ nastaviti da otkupljuje mleko od proizvođača u opštini Svilajnac do 15. februara, a opština će Šapčanima pomoći sredstvima iz budžeta da pokriju troškove transporta.

Šutanovac u Britaniji
BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovaraće danas u Londonu s ministrom odbrane Velike Britanije Džonom Hatonom o unapređenju odnosa i vojnoj saradnji dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a prenosi Beta.
Šutanovac će sa britanskim kolegom razgovarati i o bezbednosnoj situaciji u svetu, a potpisaće i Sporazum o saradnji Srbije i Velike Britanije.

Rešili sve predmete
NIŠ - Trgovinski sud u Nišu je u 2008. godini rešio celogodišnji priliv predmeta, rekao je Tanjugu predsednik suda Vojkan Mitrović.
- Prošle godine je primljeno oko 10.000 predmeta i toliko je i rešeno - rekao je Mitrović i napomnuo da u Trgovinskom sudu radi 10 sudija.

Izmene kad gora ozeleni
BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će građansku inicijativu za usvajanje predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakona o klasifikaciji informacija staviti na dnevni red redovnog prolećnog zasedanja, prenosi Beta
Dva zakonska teksta kojima se reguliše klasifikacija tajni i otklanjaju nedostaci sadašnjeg Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja podneti su parlamentu u decembru 2007. godine.
Te zakone je potpisima podržalo 72.000 građana.
Zakone je predložila Koalicija za slobodu pristupa informacijama.

Bugari ulažu tri miliona
KRUŠEVAC - Bugarska kompanija „Brikel“ uložiće tri miliona evra u „Trajal“ korporaciju u narednih nekoliko dana da bi do kraja januara pokrenula proizvodnju, najavio je danas novi direktor kruševačke fabrike guma Petar Krastev, prenosi Beta.
Cilj novog poslovodstva „Trajala“ je da preduzeće, kazao je Krastev, u drugoj polovini 2009. godine počne da radi sa dobitkom.
Krastev je kazao i da je „Brikel“ od Agencije za privatizaciju Srbije zatražio da rok za obavezne investicije od 8,6 miliona evra, koliko je trebalo da uloži u drugoj godini nakon privatizacije, bude produžen do kraja ove godine.

Za budućnost sela
BEOGRAD - Nevladina organizacija Fond za doškolovavanje mladih poljoprivrednika juče je svečanošću u Beogradskoj areni obeležila deceniju postojanja, prenosi Tanjug.
Na skupu je organizovana i izložba zdrave hrane, narodnih rukotvorina, seoskog turizma, literature iz oblasti poljoprivrede... Pedagoški pokret Srbije dodelio je predsedniku Upravnog odbora Fonda Borki Vučić specijalno priznanje za najviša dostignuća u obrazovanju, a uručena je još jedna nagrada - Fond je samohranu majku sa petoro dece Vesnu Milošević iz Županjevca, opština Rekovac, nagradio traktorom.

Ipak brinu o svom zdravlju
BEOGRAD-Žene u prestonici proteklog vikenda napravile su pravu pometnju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije povodom besplatnih ginekoloških pregleda. Zahvaljujući izuzetnoj kampanji, u subotu i nedelju oko 300 pripadnica lepšeg pola je došlo na pregled koji je obuhvatao i Papanikolau test, kao i testiranje na humani papiloma virus koji prouzrokuje rak grlića materice. Iako je vreme predviđeno za preglede bilo od osam do 12 sati, zbog prevelikog interesovanja, osoblje Instituta uvelo je još jedan termin od 16 pa sve do 21 sat.
- Prvog dana je bio ogroman odziv, na preglede je došlo oko 160 žena svih generacija, a naročito interesantan podatak je da među njima bilo mnogo onih koje nisu iz Beograda. Interesovanje je bilo toliko da je Institut izdao saopštenje da su svi termini popunjeni i da oni nemaju dovoljno kapaciteta za pregled svih zainteresovanih. Uglavnom su na pregled došle žene koje ne posećuju redovno ginekologa-izjavila je Jelena Vujović u ime farmaceutske kuće „GlaskoSmit Klajn“, koja je pomogla akciju i snosila troškove rada medicinskog osoblja koje je obavljalo preglede.
Ona je dodala da je ova akcija u okviru obeležavanja nedelje borbe protiv raka grlića materice imala veliki odziv i da je dokaz da sličnih akcija i besplatnih pregleda treba da ubuduće bude što više. Na taj način će se povećati svest naših žena o ovoj bolesti, kao i o tome da povedu više računa o sopstvenom zdravlju.
M. P. Č.