utorak 25. oktobar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Putari Nibensa ispred vlade traže barem jednu platu

Putari Nibensa ispred vlade traže barem jednu platu

BEOGRAD - Radnici pet preduzeća Nibens grupe nastavili su protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i rešenje finansijskih problema tih firmi.

Generalni sekretar sindikata u Preduzeću za puteve (PZP) "Beograd" Dejan Pantić kazao je da su predstavnici sindikata oko 10 sati počeli razgovore sa predstavnicima Ministarstva za infrastrukturu oko rešavanja problema zaposlenih u Nibens gurpi.

"Očekujemo da nam se isplati bar jedna zarada da bi radnici mogli da dođu na posao", kazao je on.

Pantić je kazao da se pred zgradom vlade okupilo oko 300 radnika preduzeća za puteve "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", i "Vojvodinaput Bačkaput", a očekuje se i dolazak putara iz PZP "Niš".

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od 180 miliona evra, od čega 130 miliona evra bankama. Zbog toga je sa bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj. Početak restrukturiranja odložen je do kraja oktobra, a prema informacijama sindikata, radnicima se duguje između dve i četiri plate.

Sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe protestovali su prošle sedmice pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući rešavanje problema dugovanja tih firmi, i da im se omogući rad.

Preduzeća grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih. Putari te grupe održavaju više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvovali su u izgradnji auto-puta na "Evropskom koridoru 10" kroz Srbiju, a PZP "Beograd" je angažovano na izgradnji autoputa Beograd - južni Jadran.

Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i za 32 miliona evra oštetio Fabriku maziva iz Kruševca, koju je kupio u privatizaciji.