sreda 25. jul 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Teslu za sveca

Teslu za sveca

BEOGRAD - Poštovaoci Nikole Tesle uputili su predlog Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se Tesla proglasi svecem.

Podrška ideji stigla je iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i naravno Srbije, pišu Novosti.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je 7. juna Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca.

"Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj predlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC", rekla je Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije.

"

Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga", rekao je Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije, piše list.

Prema njegovim rečima, on je na njihov nagovor počeo pre pet godina da sakuplja potpise i sa njima otišao kod sveštenika, koji ga je posavetovao da Svetom arhijerejskom sinodu pošalje predlog da SPC kanonizuje Nikolu Teslu kao sveca.

Tesla je danas jedna od najpopularnijih ličnosti na svetu. Samo na Guglu o njemu ima 15 miliona informacija. U Americi mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju civilizacijsko otkriće koje može da dovede do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Nikolu Teslu predlažu za sveca, rekla je Milena Bajić, predsednica Tesline naučne fondacije iz Čikaga.

Uprkos inicijativi Srba iz Kanade da SPC naučnika Nikolu Teslu proglasi za svetitelja, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, veoma su male. Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definisanu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumeva ispunjenje određenih uslova.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno da li je "kandidat" za života bio istinski vernik ili je postradao za veru i narod.