sreda 25. april 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Protest poljoprivrednika na traktorima

Protest poljoprivrednika na traktorima

NOVI SAD - Poljoprivrednici iz Srbije, nezadovoljni novim načinom subvencionisanja proizvodnje po kilogramu predate robe, započeli su u 10 sati protestnu vožnju na 80 mesta u Vojvodini i na 27 u centralnoj Srbiji, rekao je agenciji Beta član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković.

Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog razvoja jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova EU.

"Pošto se to nije desilo, mi ćemo danas u 10 sati započeti proteste. To će nažalost ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali trudićemo se da toga bude što manje", rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede nije razgovaralo sa poljoprivrednicima o njihovim zahtevima.
"Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći", rekao je Ivković.

Krajem marta oko 4.000 poljoprivrednika iz Vojvodine se uputilo za Beograd, ali ih je policija u tome sprečila. Ipak, bila je blokirana većina puteva u Pokrajini. Pošto su dva traktora uspela da prođu do Beograda, stotinak poljoprivrednika je po dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem došlo pred Palatu Srbija i predalo mu zahteve, kao zameniku premijera Srbije.

Poljoprivrednici smatraju da uredba Vlade Srbije o subvencijama na osnovu proizvodnje favorizuje prerađivačku industriju, na štetu proizvođača.

Tokom pregovora u Beogradu sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem uoči početka protesta nije postignut dogovor o promeni uredbe o subvencionisanju proizvodnje.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici su do 17. aprila za avans za prolećnu setvu predali više od 120.000 zahteva.

Avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe je 4.000 dinara po hektaru. Avans za žitarice iznosi 1.500 dinara, a za krompir 2.000 dinara po hektaru.