sreda 25. april 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Navala na Vojnu akademiju, na jedno mesto 8 kandidata

Navala na Vojnu akademiju, na jedno mesto 8 kandidata

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izrazio je zadovoljstvo rekordnim odzivom devojaka i mladića, ali i njihovim uspehom iz prethodnog školovanja za upis na Vojnu akademiju i u Vojnu gimnaziju.

Posle prezentacija projekta izgradnje Atletske dvorane na prostoru Vojne akademije, on je ocenio da će ova godina biti rekordna "ne samo po broju kandidata nego i po kvalitetu za upis na Vojnu akademiju" "Očekujem da generacija mladih kadeta bude jedna od najkvalitetnijih u istoriji Vojske Srbije a želja nam je da taj trend nastavimo i dalje", rekao je Šutanovac zahvalivši se medijima koji su u prethodnom periodu podržali promociju vojnog poziva.

On je naveo i da je za upis u Vojnu gimnaziju, gde se prima 80 mladića, konkurisalo njih 1.200, dodavši da je "to verovatno najtraženija srednja škola ne samo u Srbiji nego u celom regionu".

Ministar odbrane je podsetio da se u Vojnu gimnaziju primaju samo mladići "jer tu još uvek nemamo prostora za devojke" za razliku od Vojne akademije koja upisuje i mladiće i devojke.

Načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna je istakao da je ovogodišnji odziv mladića i devojaka izuzetno veliki i da će na 185 mesta biti primljeno između 11 i 12 odsto onih koji su konkurisali.

Vuruna je dodao da to znači da je na jedno mesto za upis na Vojnu akademiju konkurisalo osam kandidata navodeći da je sličan procena zainteresovanih bio i za upis na Medicinski fakultet Vojno medicinske akademije.

Konkurs za upis na Vojno akademiji u školskoj 20102/13. bio je otvoren do 10. aprila a devojke i mladići, koji zadovolje opšte i posebne uslove, biće primljeni na pet studijskih programa sa ukupno 11 smerova.

Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih studija i traje četiri godine, a posle kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje. Posle završenog školovanja u Vojnoj akademiji primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda - službe.

Za vreme školovanja kadeti Vojne akademije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, stanuju u internatu, a sve troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane.Konkurs za upis u prvu godinu Vojne gimnazije, u školskoj 2012/13. bio je otvoren do 15. marta, a mogli su da konkurišu dečaci rođeni 1996. godine ili kasnije.

Oni koji završe tu školu su obavezni da buduće školovanje nastave u skladu sa potrebama Ministarstva odbrane Srbije, odnosno na Vojnoj akademiji. Za vreme školovanja učenici Vojne gimnazije imaju status vojnog lica, stanuju u internatu a troškove školovanja snosi Ministarstvo odbrane.