nedelja 25. januar 2009.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Lička tragedija u Drugom svetskom ratu

SRBIJA IMA MNOGO SNAŽNIH ARGUMENATA ZA TUŽBU PROTIV HRVATSKE (14)

Lička tragedija u Drugom svetskom ratu

U tužbi koju će Srbija podneti protiv Hrvatske zbog zločina genocida nad srpskim narodom tokom 20. veka svakako bi moralo da se nađu i mnogobrojni zločini koje su ustaše počinile u Lici od 1941. do 1945. godine.
Taj užasni genocid opisao je Mirko Rapaić (1925) iz sela Jezerce na Plitvičkim jezerima, koji je i sam žrtva, svedok i savremenik tih tragičnih događaja. Rapaić je u knjizi „Lička tragedija“ prikazao stravičnu dramu srpskog naroda u Lici za vreme takozvane „Nezavisne države Hrvatske“ („NDH“), koja je po svom obimu i jezivosti prevazišla sve dotadašnje narodne nesreće i tragedije. U toku vladavine NDH porodica Rapaić doživela je i ličnu tragediju - ustaše su u Jadovnom poklale četiri rođena brata Rapaića - Mirkovog oca Milana i stričeve Mirka, Nikicu i Daca, koji su za sobom ostavili četrnaestoro dece, žene i roditelje!
Čitav srpski narod u NDH bio je osuđen na istrebljenje. Krvoločne ustaše sprovodile su taj pakleni plan na najmonstruozniji način, ubijanjem i uništavanjem svega što je srpsko - od tek rođene dece do poslednjeg nemoćnog starca, spaljivanjem i razaranjem srpskih pravoslavnih svetinja, paljenjem čitavih sela...
„U Lici je bilo pokolja u svim srpskim selima. Poklali su zlikovci preko 10.000 Srba i Srpkinja u mojoj kršnoj Lici. To je najveća tragedija od dolaska Srba u ove krajeve“, naveo je Mirko Rapaić.

SRPSKA STRATIŠTA
U Lici i dan-danas postoji dosta prirodnih jama - bezdanki, najmanje 34, u koje su ustaše bacale srpski narod. Nažalost, tačan broj žrtava se još uvek ne zna, jer nikada potpuno nisu istražene, a mnoge su čak za vreme komunista zabetonirane.
Pod Velebitom je najveća Šaranova jama, kod Jadovnog, gde je ubijeno oko 70 hiljada Srba.
Procenjuje se da su ustaše planirale da u te jame bace i umore najmanje milion Srba, koliko iznosi zapremina ovih stratišta. Samo u pomenutu Šaranovu jamu moglo je da stane oko 500.000 pobijenih Srba!


U ovoj više nego potresnoj i knjizi koja je prepuna opisa i svedočenja užasnih hrvatskih zločina, Rapaić posebno ukazuje na stradanje srpske nejači u Lici. On navodi da je samo u sedam ličkih sela - Donja Suvaja, Divoselo, Štikada, Smiljane, Jošan, Visuć i Homoljac za nekoliko dana poklano, ubijeno i spaljeno čak 770 srpske dece, uzrasta od novorođenčadi do 15 godina!
Upravo se u Donjoj Suvaji pored Une 1. jula 1941. godine dogodio prvi masovni pokolj Srba. Ustaše iz Lapačkog kotara i Gospića opkolile su selo i za manje od dva sata zaklali su sve odreda! Ubijeno je 224 Srba. Bio je to najcrnji genocid Pavelićevih ustaša, do tada nezabeležen u ovim krajevima. Ali, to je bio tek početak masovnog pokolja u nesrećnoj Lici. Ubrzo su na red došla sela Lapačkog kotara, duž granice sa Bosnom.
Sutra: Svedočenja preživelih

Komentari

Ma jest da smo POGAN narod? Vracamo se unazad 60 i vise godina i kakimo o nekakvim zlocinima ? Pa sto to nismo KAKILI u vreme JOSIPA BROZA, nego smo bili u misju rupu i samim tim podrzavali te zlocine u kojima je od strane ND Hrvatske i njenih hordi USTASA stradalo 800000 srba, jevreja i cigana?
najvise me izludjuju LICANI , Kordunasi < Banijci < Bosanci i slavonci, koji su nam i TITA doveli , naravno uz preporuku CERCILA I STALJINA, a sada najvise oni pokrecu pitanje zlocina iz tih krajeva , kao da nisu nista do danas o tome znali?
laky

Doveo ga je licno Rankovic i Petar Stambolic !!!!!!!!!!