subota 24. decembar 2011.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srpske izbeglice traže podršku Milanovića

Srpske izbeglice traže podršku Milanovića

Tražimo povraćaj imovine, stanarskih i drugih stečenih prava izbeglim i prognanim Srbima i drugim građanima Srbije koji su oštećeni u Hrvatskoj, izjavio je predsednik Koalicije Miodarg Linta

BEOGRAD - Predstavnici Koalicije udruženja izbeglica predali su  u ambasadi Hrvatske otvoreno pismo za novog hrvatskog premijera Zorana Milanovića u kome apeluju da se zauzme za otvaranje dijaloga sa Srbijom o pravima koja su im, kako kažu, nezakonito oduzeta.

"Tražimo povraćaj imovine, stanarskih i drugih stečenih prava izbeglim i prognanim Srbima i drugim građanima Srbije koji su oštećeni u Hrvatskoj", izjavio je novinarima predsednik Koalicije Miodarg Linta.

On je podsetio da je otvoreno pismo sa ovim zahtevima u aprilu bilo upućeno i najvišim hrvatskim zvaničnicima i poslanicima Sabora, ali da bivše vlasti nisu pokazale nimalo političke volje za dijalog.

Istakavši da izbeglice od novih vlasti u Zagrebu očekuju drugačiji, pravedniji odnos, Linta je ponovio da temelj dijaloga treba da bude Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji država nastalih raspadom bivše SFRJ, u kome je jasno navedeno da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine.

"Bečki sporazum ima karakter međudržavnog sporazuma i po međunarodnom pravu i članu 140. Ustava Hrvatske, ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona", ukazao je Linta.

On je dodao da srpske izbeglice očekuju da u dijalogu Srbije i Hrvatske, između ostalog, budu uspostavljeni isti standardi u suđenjima optuženima za ratne zločine i rešavanju pitanja nestalih lica.

U prilog ovom zahtevu, Linta je naveo da u Hrvatskoj, od ukupnog broja osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratne zločine, 95 odsto čine Srbi, a samo pet odsto Hrvati.

Prema podacima komisije za nestala lica Vlade Srbije, u Hrvatskoj i danas ima, kako je kazao, 389 poznatih grobnih mesta sa posmrtnim ostacima Srba, a oko 900 ostataka godinama čeka na identifikciju.

Linta je podsetio da Hrvatska Srbima nije vratila 40.000 oduzetih stanarskih prava, da oko 50.000 penzionera traži zaostale, a neisplaćene panzije, dok više od 10.000 porodica traži naknadu štete za kuće i privredne objekte srušene u terorističkim akcijama van područja ratnih dejstava.

On je naveo i da više od 5.000 srpskih porodica traži poništavanje ugovora o prodaji kuća preko hrvatske Agencije za promet nekretnina putem lažnih punomoći i mehanizma dvostrukih ugovora, a još 5.000 traži poništavanje ugovora o kupoprodaji pod pritiscima i pretnjama.