utorak 24. jul 2012.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Poljoprivrednici očekuju pomoć države

Poljoprivrednici očekuju pomoć države

NOVI SAD - Štete od suše na poljima su velike i svakim danom je sve gore, jada se ugledni poljoprivredni proizvođač iz Kovilja Miodrag Uglješ i očekuje da država pomogne poljoprivredi koliko god je to moguće u ovoj teškoj situaciji.

"Štete smo mogli da procenimo još pre dve nedelje, a situacija je svaki dan sve gora", rekao je Uglješ, napominjući da u atarima Kovilja, Gardinovaca, Vilova i drugih okolnih sela ima parcela na kojima uopšte niće biti roda kukuruza i drugih useva.

Njegovo domaćinstvo, koje se bavi u prvom redu stočarstvom, ima posejano oko 40 hektara kukuruza i oko 35 hektara soje, a stanje na njivama je "šaroliko", u zavisnosti od hibrida i mesta na kojima se nalaze, kazao je on napominjući da su biljke na višim terenima "izgorele i skoro da nema ništa od roda".

Slična situacija je i u drugim delovima Bačke i Banata, "čak je možda negde i gore nego u Kovilju", kaže Uglješ dodajući da su posledice suše posebno vidljive na parcelama dateline - lucerke pod kojom ima nešto više od deset hektara.

"U tri otkosa nismo nakosili ni polovinu onoga koliko bi trebalo da bude od prvog košenja, a imamo 86 komada goveda, koja su svih 365 dana u godini na jaslama i ne idu na ispašu", naveo je Uglješ.

On smatra da će neminovna posledica ove suše biti "pokolj stoke", odnosno njenu rasprodaju, jer oni koji se bave svinjarstvom ili živinarstvom nemaju dovoljno kukuruza, a novi će biti jako skup.

Taj poljoprivrednik smatra da bi jedna od mera države moglo da bude zabrana izvoza kukuruza i drugih osnovnih ratarskih kultura, "da ostane u našoj državi to malo koliko bude u berbi" kao i da se seljacima malo i finansijski pomogne u predstojećim setvama, iako "znamo da je budžet prazan i da smo prezaduženi".

Pogled ka državi uprla je i Asocijacija poljoprivrednika(AP) koja očekuje da će formiranjem Vlade i procenom nastale štete u svim delovima Srbije biti poglašena elementarna nepogoda, ali i konkretne mere pomoći.

Predsedavajući upravnog odbora AP Miroslav Kiš očekuje, kako je izjavio za Tanjug, hitno relizovanje svih subvencija ministarstva poljoprivrede koje su na snazi, kao i definisanje svih onih uredbi o subvencionisanju koje su najavljene, kako bi se planirala i zasnovala nova proizvodnja u jesenjoj setvi.

"To konkretno znači da poljoprivrednici treba da dobiju premiju za mleko ili za umatičeno grlo tokom avgusta ili septembra, a ne u novembru li decembru, jer su im sredstva potrebna sada", - rekao je Kiš.

On je, takođe, ocenio da su poljoprivrednici prezaduženi i da bi im u ovoj situaciji trebalo prolongirati obavaze po osnovu subvencionisanih kredita.